Na całym świecie japońskie sushi uważane jest za jeden z kulinarnych fenomenów. To małe, cieszące oko kawałki, zawsze precyzyjnie zrolowane i starannie pokrojone. Sushi jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, jest bogate w wysokiej jakości białko, kwasy nienasycone, jod i minerały.
Nie wiesz jak przygotować sushi w domu? Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Najważniejsze są świeże składniki, odpowiednio ugotowany ryż i kilku typowych pomocników do zwijania i delektowania się sushi. Najpierw zaopatrz się w matę do sushi NIKKO i miej pod ręką wystarczająco ostry nóż do precyzyjnego krojenia, jeden z naszych noży santoku jest idealny.
Obejrzyj prosty przepis na sushi w naszym filmie:
Nigiri, uramaki lub sashimi. Czy je znasz?
Istnieje kilka rodzajów sushi. Przedstawimy Ci te najbardziej znane:
nigiri - precyzyjnie pokrojony plaster ryby zawinięty w niewielką porcję ryżu
maki, tradycyjne proste sushi zawinięte w nori (wodorosty, ryż, nadzienie)
uramaki, znane jako "odwrócone sushi", z ryżem na wierzchu, a nie wodorostami nori
sashimi to starannie i regularnie pokrojone plastry ryby, najczęściej tuńczyka i łososia.
popularne jest także sushismażone lub wegetariańskie.
Ryż jest kluczowym składnikiem, co jeszcze należy przygotować?
Przygotowanie ryżu do sushi jest proste. Używaj ryżu okrągłoziarnistego, w sklepach dostępne są odmiany oznaczone bezpośrednio jako ryż do sushi. Procedura polega na tym, że po ugotowaniu ryż miesza się ze słodko-kwaśnym sosem z octu ryżowego, cukru i soli. Tutaj również mamy wskazówkę dotyczącą świetnego pomocnika, elektrycznego urządzenia do gotowania ryżu GrandCHEF. Drugim równie ważnym i typowym składnikiem jest świeża surowa ryba, najczęściej łosoś, tuńczyk lub ryba maślana. Inne popularne warzywa, takie jak ogórek, awokado, rzodkiewka itp.
A typowy sos do sushi? Przygotuj małą miseczkę z sosem sojowym i dodaj marynowany imbir lub pastę wasabi.
Jak jeść sushi? Oczywiście w dobrym stylu.
Jedzenie sushi to rytuał. Oznacza to szacunek dla tradycyjnego sposobu podawania i jedzenia. Jeśli chcesz uhonorować tradycję, nakryj stół nie zapominając opałeczkach i użyj stylowych misek i talerzy. Serwowanie na płycie jest równie efektowne. Ostatnia wskazówka? Nie spiesz się i delektuj się sushi we właściwy sposób.