W ciągu 30 lat istnienia firmy TESCOMY nasze produkty stały się kultowe nie tylko w Czechach, skąd marka pochodzi, ale również za granicą. Duża w tym zasługa najwyższej jakości produktów. Możemy ją zagwarantować dzięki codziennym testom produktów, które następnie trafiają do Twojej kuchni i domu. Nasi koledzy z działu Zarządzania jakością dbają o to, aby do klientów zawsze trafiały produkty o sprawdzonej jakości. Zanim to nastąpi, trwa długi i precyzyjny proces ich testowania.
Szczegółowa kontrola każdej partii produkcyjnej
Kontrola jakości produktów jest regulowana przez przepisy i normy obowiązujące we wszystkich krajach europejskich. Ważnym elementem tego procesu jest system szczegółowej kontroli polegający na testowaniu losowo wybranych produktów z każdej partii produkcyjnej. Za ten proces odpowiedzialny jest dział wstępnej kontroli produktów.
Bezpieczeństwo higieniczne i maszyna wytrzymałościowa
Współpracujemy z akredytowanym laboratorium badawczym - Instytutem Badań i Certyfikacji (ITC) w Zlinie. Produkty są następnie poddawane testom materiałowym i higienicznym. Istnieje również laboratorium zapewniające badania odporności mechanicznej i trwałości produktów. Korzysta się tu z urządzeń badawczych, takich jak np. maszyna wytrzymałościowa. Integralną częścią obiektu jest również kuchnia eksperymentalna, w której produkty są testowane w warunkach rzeczywistego użytkowania przez konsumentów. Doświadczony zespół kucharski sprawdza poprawność informacji zawartych na opakowaniach produktów, a także w instrukcjach i przepisach.
Testowanie odporności na korozję
W naszych laboratoriach badawczych można się spotkać z badaniami materiałów takich jak stal nierdzewna, plastik, guma silikonowa, drewno, porcelana i szkło. Dla każdego z nich istnieją specyficzne warunki testowania wynikające z ich właściwości. W przypadku produktów ze stali nierdzewnej przeprowadza się na przykład testy odporności na korozję lub testy na działanie zmywarki. Bardzo specyficzną techniką jest analiza sensoryczna. Do jej przeprowadzenia wystarczą nasze podstawowe zmysły - smak, zapach i wzrok. Panel ekspertów niezależnie ocenia, czy materiał produktu wpłynął na żywność, z którą miał kontakt.
Opatentowana technologia NANO do obróbki tworzyw sztucznych
Od 2017 roku możemy pochwalić się opatentowaną technologią produkcji do obróbki powierzchniowej wyrobów z tworzyw sztucznych z wykorzystaniem procesu nanoCARE™. Produkty wytwarzane przy użyciu tej nanotechnologii można łatwo umyć przez zwykłe opłukanie bez użycia detergentów, nie pochłaniają zapachów, są antybakteryjne i nie odbarwiają się.
Kluczowe w ocenie jakości są wszystkie kryteria estetyczne i produkcyjne, zdrowie, bezpieczeństwo i prawidłowe działanie. W wyniku testów powstają oryginalne, wartościowe i doskonale funkcjonalne produkty dla każdego.