Zupa dyniowa z imbirem, koprem włoskim i mleczkiem kokosowym
Składniki:
1 kg dyni (po oczyszczeniu), 1 l warzywnego bulionu, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 cebule, 2 łyżki całej kolendry, 100 ml mleczka kokosowego, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 limonka, ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki nasion kolendry, szczypta cynamonu, suszone chilli do smaku, 4 ząbki czosnku
Pozbaw dynię skórki i nasion, a miąższ pokrój na centymetrowe kostki. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojoną na drobno cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną dynię i podsmażaj ją około 10 minut, aż osiągnie złote zabarwienie. Dodaj posiekany czosnek, pastę curry, imbir, chili, kolendrę, kmin, kurkumę, koper i wszystko podsmażaj przez krótki czas. Zalej bulionem warzywnym tak, aby wszystkie warzywa były zanurzone i gotuj przez około 20 minut. Ugotowaną dynię zblenduj na gładki krem z mleczkiem kokosowym, sokiem z limonki i cynamonem. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, dodaj parę kropli oleju z pestek dyni i odrobinę śmietany.
Jak wielka jest Twoja dynia?
Waga, która da sobie radę z olbrzymią dynią i walizką na urlop
Potrzebujesz zważyć dynię, arbuza, koszyki z owocami czy podręczny bagaż podróżny? Ta waga waży aż do 15 kg! Co więcej, posiada wyświetlacz LCD z dużymi cyframi, który jest dobrze czytelny nawet z większej odległości, umożliwia stopniowe ważenie produktów na jej powierzchni lub w odpowiednim naczyniu.
Powierzchnię ważącą wykonaną z wytrzymałego szkła łatwo utrzymać w czystości.
Mogą Cię zainteresować: