Masło dyniowe
- 2 szklanki puree z pieczonej dyni
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki miodu
Najpierw przygotuj
dyniowe puree. Dynię dowolnego rodzaju umyj, przepołów i wydrąż. Połóż połówki na blasze, delikatnie skrop olejem i piecz do momentu osiągnięcia miękkości. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia,
wydrąż zmiękły miąższ i włóż do miksera. Dodaj orzechy, które możesz uprzednio dla uwydatnienia smaku podrpażyć na suchej patelni,
przyprawy, miód i zmiksuj na głądką pastę. W zależności od upodobań smakowych możesz zwiększyć ilość przypraw, dodać więcej cukru, dodać sok z cytryny lub świeżego imbiru. Gotowe masło przechowuj w hermetycznym
słoiku z klipsem. Jak podawać?
Masło dyniowe smakuje najlepiej
ze świeżym pieczywem lub opieczonymi tostami. Możesz go jednak użyć także
jako skłądnika w kremie - wystarczy zblendować go z mascarpone lub kremowym serkiem, dosłodzić i ozdobić nim muffiny lub użyć w dyniowym serniku.
Halloweenowy pomysł na potworne babeczki
- muffiny lub torciki „cupcakes“
- ½ szklanki dyniowego masła
- 1 kubeczek mascarpone
- miód, syrop lub cukier na dosłodzenie
- marcepan
- cukierki typu Tic Tac
- waflowe rurki
- barwnik spożywczy
W koszyczach upiecz muffiny lub torciki według swojego ulubionego przepisu. Ciasto możesz zabarwić barwnikiem spożywczym według własnego pomysłu - my dodaliśmy odrobinę pomarańczowego, aby finalne potworki przypominały dynie.
Po ostygnięciu torcików wyjmij je z koszyczków i zetnij ich czubki do równego poziomu. W misce
wymieszaj mascarpone z masłem dyniowym i dodaj cukru według pootrzeby. Połącz kremem każdą parę torcików. Z marcepanu uformuj oczy, możesz go wcześniej zabarwić według własnego pomysłu, i stwórz potworki ze zlepionych razem torcików. Waflowa rurka posłuży jako łodyżka, a cukierki jako zęby.