info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Zupa z soczewicy

Przepisy
3.03.2025
Nádobí BORDEAUX
Przygotuj zupę z soczewicy, która nie tylko syci, ale także rozgrzewa bogatym smakiem i aromatem indyjskich przypraw.

Przygotuj:

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 dużą cebulę
  • 1 por - białą część
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczkę startego imbiru
  • 1 czerwoną cebulę + olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • czosnek do smaku
  • pastę chili do smaku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Podsmaż drobno posiekaną cebulę na oleju na złoty kolor. Dodaj marchewkę, por, czosnek, wszystko drobno posiekane i smaż przez kolejne 2 minuty, dodaj pastę chili, starty imbir, wszystkie przyprawy i ponownie krótko smaż, dodaj wodę i wszystko wymieszaj.

Do garnka wsyp opłukaną soczewicę i gotuj zupę przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie podsmaż na oleju pokrojoną czerwoną cebulę. Za pomocą serwetki usuń tłuszcz ze smażonej cebuli.

Wlej 2/3 ugotowanej zupy do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę. Pozostałą zupę odstaw na bok.

Wymieszaj obie zupy, w razie potrzeby rozcieńczając gorącym bulionem lub wodą. Dopraw w razie potrzeby.

Przed podaniem posyp zupę podsmażoną cebulką i posiekaną natką pietruszki.

Warto mieć je pod ręką: