Podsmaż drobno posiekaną cebulę na oleju na złoty kolor. Dodaj marchewkę, por, czosnek, wszystko drobno posiekane i smaż przez kolejne 2 minuty, dodaj pastę chili, starty imbir, wszystkie przyprawy i ponownie krótko smaż, dodaj wodę i wszystko wymieszaj.
Do garnka wsyp opłukaną soczewicę i gotuj zupę przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie podsmaż na oleju pokrojoną czerwoną cebulę. Za pomocą serwetki usuń tłuszcz ze smażonej cebuli.
Wlej 2/3 ugotowanej zupy do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę. Pozostałą zupę odstaw na bok.
Wymieszaj obie zupy, w razie potrzeby rozcieńczając gorącym bulionem lub wodą. Dopraw w razie potrzeby.
Przed podaniem posyp zupę podsmażoną cebulką i posiekaną natką pietruszki.