Składniki:
- 150 g czerwonej soczewicy
- 400 g pomidorów w puszce
- 300 ml soku pomidorowego
- 1 lžíce przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 pokrojona marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- kmin rzymski do smaku
- liść laurowy
- sól, pieprz
Seler, cebulę, marchew i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż wszystko na oleju. Do podsmażonych warzyw dodaj przecier, sok pomidorowy, pomidory, opłukaną soczewicę, bulion, liść laurowy, kmin, sól i pieprz. Gotuj do momentu, aż soczewica zmięknie.
Zblenduj zupę, podawaj posypaną suszonymi pomidorami z olejem.
WSKAZÓWKA: Aby zupa była bardziej gęsta, ugotuj osobno 4 łyżki kolorowego mixu soczewic i podczas serwowania podawaj jako warzywną wkładkę do zupy.