Przygotuj:
- 50 g masła
- 1 łyżka oleju
- 100 g mąki pszennej
- 2 l warzywnego lub mięsnego wywaru
- 0,7 kg ziemniaków
- 100 g suszonych grzybów
- 20 g posiekanego koperku
- 330 ml 30% śmietany
- 4 łyżki octu
- 2-3 łyżki cukru kryształ
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw namocz suszone grzyby w zimnej wodzie. W garnku rozgrzej masło i oliwę, dodaj mąkę i smaż przez około 2 minuty. Wlej bulion, dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Grzyby odcedź i dodaj do bulionu razem z kminkiem i liściem laurowym. W międzyczasie oczyszczone ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do garnka. Posól, popieprz i gotuj kolejne 10 minut, następnie dopraw octem i cukrem. Do zupy dodaj śmietanę i krótko zagotuj, odstaw garnek na bok. Na koniec dodaj posiekany koperek.
Czego możesz potrzebować: