• Zaloguj się
  • Zaloguj się

Zupa grzybowa

Przepisy
23.08.2024
opis: widok z góry na brązowe ceramiczne talerze o nieregularnych kształtach, które leżą na szarej podkładce, po obu stronach nierdzewne sztućce. W głębokim talerzu apetyczna zupa grzybowa udekorowana koperkiem.
 

Przygotuj:

  • 50 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 l warzywnego lub mięsnego wywaru
  • 0,7 kg ziemniaków
  • 100 g suszonych grzybów
  • 20 g posiekanego koperku
  • 330 ml 30% śmietany
  • 4 łyżki octu
  • 2-3 łyżki cukru kryształ
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw namocz suszone grzyby w zimnej wodzie. W garnku rozgrzej masło i oliwę, dodaj mąkę i smaż przez około 2 minuty. Wlej bulion, dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Grzyby odcedź i dodaj do bulionu razem z kminkiem i liściem laurowym. W międzyczasie oczyszczone ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do garnka. Posól, popieprz i gotuj kolejne 10 minut, następnie dopraw octem i cukrem. Do zupy dodaj śmietanę i krótko zagotuj, odstaw garnek na bok. Na koniec dodaj posiekany koperek.
 

Czego możesz potrzebować: