info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyZupa fasolowa z czekoladą

Zupa fasolowa z czekoladą

Przepisy
23.06.2024
 

Składniki:

  • 500 g czarnej fasoli w puszce
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 60 g 70% czekolady
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 l warzywnego lub drobiowego bulionu
  • papryczki jalapeño do smaku
  • 2 łodyżki selera pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka cukru kryształ
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • biały ocet winny do smaku
  • sól, pieprz
  • posiekane listki kolendry do smaku
  • chipsów z tortilli
Na oleju zeszklij cebulę, dodaj liście laurowe, kmin, czosnek, jalapeño, marchew, seler, paprykę zieloną i wszystko podsmaż. Dodaj przecier, wędzoną paprykę i znów krótko wszystko podsmaż.

Dolej bulion, dodaj pomidory i gotuj wszystko przez około 15 minut. Do zupy wsyp fasolę, oregano, cynamon, cukier i gotuj na małym ogniu przez kolejnych 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i octem. Na koniec rozpuść w zupie kawałki czekolady. Wszystko wymieszaj, podawaj z kolendrą i czipsami z tortilli.
 

Przydadzą Ci się: