Być może często myślisz o odpadach domowych, które wyrzucasz i poddajesz recyklingowi oraz o tym, jak ograniczyć je do minimum. W dzisiejszych czasach większość żywności i innych produktów jest pakowana w plastikowe opakowania ze względów higienicznych, choć wiele z nich nie powinno być. Jednocześnie starasz się robić zakupy rozsądnie, ponieważ nie chcesz marnować żywności ani innych rzeczy, których w danej chwili nie potrzebujesz. Jeśli myślisz i zachowujesz się w ten sposób, to spełniasz główne założenia filozofii zero waste - sposobu na ograniczenie ilości odpadów i niemarnowanie żywności oraz innych produktów.

Czy znasz 5 podstawowych zasad zero waste? W języku angielskim są one znane jako 5R:
1. Odrzucaj (refuse) – wszystko, czego nie potrzebujesz (plastikowe torby i worki, ulotki w skrzynce na listy, preferuj papierowe opakowania zamiast plastikowych w przypadku wysyłki paczek)
2. Ograniczaj (reduce) – ilość rzeczy, których używasz (niewykorzystane jedzenie, ubrania, inne niechciane produkty).
3. Używaj ponownie (reuse) - ponowniee używaj rzeczy (papierowe torby, niektóre plastikowe naczynia)
4. Recykluj (recycyle) – wszystkie śmieci, których nie możesz już używać (plastik, puszki, szkło, papier itp.)
5. Kompostuj (rot) – bioodpady z gospodarstwa domowego, przydatne np. jako nawóz do kwiatów.
Zaczyna się na zakupach...
Zero waste tłumaczy się jako „zero odpadów”. Aby generować ich w domu jak najmniej, zacznij od zakupów. Wkładając produkty do koszyka, zastanów się, których rzeczy naprawdę potrzebujesz. Nie kupuj dużych opakowań lub przedmiotów z wyprzedaży, jeśli ich nie wykorzystasz. Podczas zakupów noś płócienne lub papierowe torby i unikaj kupowania plastikowych. Przy okazji, czy słyszałeś o kupowaniu „luzem” w sklepach z towarami bez opakowań? Polega to na tym, że przynosisz własne opakowanie, do którego nabierasz wybrane produkty. Rozejrzyj się, czy w Twojej okolicy nie ma takiego sklepu. Często oferują one zakupy online w opakowaniach zwrotnych wielokrotnego użytku. Oto kilka konkretnych wskazówek, gdzie nasze produkty mogą być pomocne:

Pojemniki szklane i metaloweZarówno w domu, jak i w sklepach sprzedających luzem, używaj szklanych i plastikowych pojemników, które możesz ponownie napełniać żywnością. U nas znajdziesz
szklane pojemniki FIESTA lub metalowe pojemniki ONLINE w wielu rozmiarach.

Plastikowe pojemniki i woreczkiOferujemy szereg wysokiej jakości plastikowych pudełek i pojemników.
Woreczki na żywność są również doskonałym pomysłem, można ich używać ponownie, o ile nie są zbyt ubrudzone.

Produkty na warzywa i pieczywoPolecamy również korzystanie z
worka do przechowywania pieczywa, który możesz zabrać ze sobą na zakupy i przechowywać w nim w domu zakupione pieczywo. Warzywa i niektóre inne produkty spożywcze możesz przechowywać w jutowych woreczkach.

Koszyki i torby na zakupyNa zakupy zawsze zabieraj ze sobą
koszyk lub tekstylną torbę. Oferujemy kilka rozmiarów koszyków, które można przewozić w samochodzie. Nasze materiałowe torby składają się do niewielkich rozmiarów, które zmieszczą się w kieszeni lub torebce.
Przydadzą Ci się:

Istnieje wiele sposobów, aby nie marnować
Dotyczy to zwłaszcza żywności. Jeśli nie masz teraz na nią ochoty lub jeśli posiadasz większą ilość, której nie będziesz w stanie zużyć przed upływem daty ważności, istnieje kilka sposobów na zachowanie jej bez wyrzucania.
Żywność można zamrozić w pudełkach, zapakować próżniowo lub ususzyć. Niektóre produkty spożywcze można wykorzystać na więcej niż jeden sposób. Typowym przykładem są słone wypieki - jeśli nie możesz zjeść ich, kiedy są świeże, wysusz je i zmiel na bułkę tartą.
Przetwarzaj żywność z ich pomocą:

Jak bez resztek gotować świeżą i mniej świeżą żywność
Przetwarzanie żywności bez resztek to ważny temat, który stał się powszechny i
popularny dzięki znanym szefom kuchni i różnym programom kulinarnym. Istnieją książki kucharskie i blogi poświęcone temu tematowi. Dobrym przykładem przetwarzania bez resztek jest zakup schłodzonego kurczaka i pokrojenie wszystkich części w domu - na przykład wykorzystanie piersi na kotlety, upieczenie udek z ryżem i wykorzystanie kości na bulion. Jeśli chodzi o starszą żywność, nawet ona może być czasem wykorzystana, na przykład przejrzałe banany. Niektórzy ludzie wyrzuciliby je do kosza, ale można je wykorzystać do upieczenia pysznego słodkiego chlebka. Wypróbuj nasz przepis na
chleb bananowy.
Co może Cię zainteresować: