Składniki:
- 960 ml mleka
- 300 g makaronu
- 300 g gotowanych brokułów
- 300 g gotowanego kalafiora
- 200 g sera cheddar lub goudy
- 80 g masła
- 50 g mąki tortowej
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę, zalej ją ciepłym mlekiem i, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 10 minut, dodaj starty ser, wymieszaj na gładki sos. Dopraw go solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, kalafiorem i brokułami podzielonymi na małe kawałki. Wszystko rozłóż równomiernie w naczyniu do zapiekania i zapiekaj przez około 10 minut w 200°C lub do momentu, aż zapiekanka się przyrumieni.
Mogą Ci się przydać również: