• Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogTygodnie tematyczneWyprawa po kulinarne specjały

Wyprawa po kulinarne specjały

Jesteś prawdziwym smakoszem i uwielbiasz odkrywać nowe smaki oraz zapachy zagranicznych potraw? Niekoniecznie musisz podróżować lub odwiedzać restauracje – nie wstydź się i przygotuj własne dania w domu! Przekonasz się, że to nie takie trudne, a my z przyjemnością pomożemy Ci w przygotowaniach i wszystkim, co wiąże się z gotowaniem.
 
opis: Na drewnianej rozkładanej podstawce stoi nierdzewny garnek z jasną powłoką zewnętrzną wypełniony zupą ribollita z fasolą. Po lewej od garnka leży główka kapusty, a po prawej miseczka z oliwą i dwie kromki jasnego przypieczonego chleba.
 

Słoneczna Italia

Nie tylko pizza i makaron, wspaniałych włoskich potraw jest całe mnóstwo. My wybraliśmy dla Ciebie tradycyjną zupę ribollitu. Do jej przygotowania oprócz sprawdzonego przepisu będziesz potrzebować także solidnego garnka. A najlepiej sprawić sobie od razu cały Komplet garnków DELIGHT. Każdy garnek posiada trójwarstwowe dno, miarkę oraz solidną pokrywkę ze szkła i stali nierdzewnej.
opis: na grubej drewnianej desce stoi głęboka szara patelnia wypełniona makaronem z mięsnym sosem ragu. Ktoś miesza makaron przy pomocy drewnianej pęsety. W tle widać trzy pomidory, brązowy ceramiczny talerzyk z twardym serem i nierdzewną tarką, na desce obok patelni leży gniazdko suchego makaronu.
Także bolońskiego ragu nie powinno zabraknąć na liście włoskich specjałów. Włosi je uwielbiają. Przyjemnie będzie przygotować je w przestronnej, głębokiej patelni i-PREMIUM Stone. Imponuje powłoką o charakterze naturalnego kamienia, solidną konstrukcją i ergonomiczną rękojeścią z otworem do zawieszania.
opis: na drewnianym stole leży drewniana taca, a na niej stoją dwie białe miseczki. Jedna jest wypełniona wafowymi rurkami, druga kulkami lodów o smaku słonego karmelu. Lody są udekorowane płynnym karmelem i orzechami laskowymi. W tle widać biało-czarną elektryczną maszynkę do lodów.
„Gelato“ lub włoskie lody – nimi zakończymy naszą małą wycieczkę do wykwintnej Italii. Przygotuj swoje własne w domu dzięki Elektrycznej maszynce do lodów GrandCHEF. Przygotuje nawet 800 ml wysokiej jakości lodów lub sorbetów bez konserwantów oraz niepotrzebnych substancji słodzących. Poradzi sobie również z lodowymi koktajlami. Do opakowania dołączamy przepisy.
 

Przydadzą Ci się:

opis: na drewnianej desce leży grillowany stek pokrojony w cienkie plasterki, obok nierdzewny nóż z czarną rękojeścią. Wokół leżą listki kolendry, przekrojone limonki, zielone papryczki oraz białe miseczki z warzywnymi sałatkami.
 

Egzotyczny Meksyk

Meksykańska kuchnia jest różnorodna, kolorowa, pełna smaków i zapachów.  Quesadilla, tacos de carnitas lub nachos napewno już znasz, dlatego pora wypróbować „carne asada“  grillowany stek, krojony na cienkie plasterki, podawany z tortillą i salsą. Przygotujesz go na Grillu kontaktowym PRESIDENT,  który posiada wysoką moc 2000 W, umożliwia obustronne grillowanie „barbecue“, a górną płyte można ustawić w 5 pozycjach.
 
opis: na pomarańczowej powierzchni stoi czarny garnek o nieregularnej powierzchni przypominającej kamień. Garnek ma stalowe uchwyty i pokrywkę ze szkła i stali nierdzewnej. Ktoś zdejmuje pokrywkę z garnka. Wewnątrz jest wypełniony zupą z fasoli. W zupe zamoczona jest stalowa chochla. W tle widać rzędy czerwonej i żółtej papryczki, obok garnka po prawej widać rozsypaną czarną fasolę, a po prawej kolorowy tkany bieżnik.
W kuchni meksykańskiej popularne są także „sopas“ czyli zupy. Możesz przygotować na przykład zupę z czarnej fasoli z gorzką czekoladą. Jeśli chcesz powiększyć swoją kolekcję garnków polecamy Garnek PRESIDENT Stone z pokrywką. Naczynia z tej linii mają bardzo wytrzymała powłokę odporną także na stalowe akcesoria kuchenne, co więcej są odpowiednie do piekarnika. A wszystko dopełnia ich atrakcyjny „kamienny" wygląd.
opis: na pierwszym planie widać kawałek ciasta "tres leches" posypanego cynamonem. Ciastko leży na białym talerzyku, obok znajduje się widelczyk i pokrojone truskawki. Za talerzykiem widać biały napój w szklance, w którym zamoczona jest laska cynamonu. Obok stoi białe naczynie do zapiekania z ciastem, w tle widać kolejne, częściowo już pokrojone, ciasto.
W Meksyku ugoszczą Cię także smacznym deserem. Churros z pewnością już znasz, a czy coś Ci mówi „tres leches“? Ten delikatny mleczny biszkopt ozdobiony śmietaną, cynamonem i czekoladą upieczesz w naczyniu do zapiekania GUSTO. Forma została wykonan z wysokiej jakości porcelany, wszystko co w niej przygotujesz możesz także podawać. Formę można także przechowywać w lodówce i myć w zmywarce. W ofercie posiadamy kilka rozmiarów form.
 

Czego jeszcze możesz potrzebować?

opis: czyjaś ręka unosi kawałek rolki sushi przy pomocy pałeczek. Poniżej widać okrągłą czarną płytę łupkową, na której rozłożone są rolki sushi, pokrojona cytryna, plasterki łososia oraz para pałeczek. W tle widać matę do zwjania sushi oraz brązową miseczkę z sosem sojowym, a po prawej podłużną płytę łupkową z rzędem sushi, marynowanym imbirem oraz odrobiną wasabi.
 

 Urzekająca Azja

Kuchnia azjatycka należy do jednych z najzdrowszych kuchni świata. Jest słodka, kwaśna, gorzka i ostra, ale zawsze pyszna i urzekająca. Alfabet smaków możemy rozpocząć od litery „s“ jak „sushi“, a posidamy w linii NIKKO wszystkie niezbędne akcesoria, żeby je przygotować. Kuchnia azjatycka dba także o podawanie dań. Przygotowane w domu sushi możesz podawać na atrakcyjnych łupkowych płytach do serwowania GrandCHF, w ofercie posiadamy kilka rozmiarów i kształtów płyt, które mają unikatową powierzchnię i antypoślizgowe nóżki.
 
opis: ktoś ubrany w fartuch miesza metalową łopatką makaron pad thai w dużym czarnym woku o nieregularnej powierzchni.
Ciepłe dania przygotowuje się tradycyjnie w wokach. Jeśli masz ochotę wprowadzić do swojego menu kuchnię azjatycką polecamy zakupić luksusowy wok PRESIDENT. Dzięki powierzchni antyadhezyjnej nic nie przypali, dlatego możesz na nim polegać. Polecamy także sprawdzony przepis na ulubione tajskie pad thai, spróbuj koniecznie!
opis: w bambusowym koszyku do gotowania na parze na papierowej podkładce leżą cztery pierożki gyoza posypane posiekanym szczypiorkiem. O koszyk oparta jest para pałeczek zdobiona czarnym wzorem. Po prawej widać matę do zwijania sushi oraz niebieską miseczkę z sosem sojowym.
Tradycyjne japońskie gyroza i chińskie pierożki dim sum, przygotowuje się w tzw. „parowarze“. Bądź stylowy i wyposaż swoją kuchnię w bambusowy koszyk do gotowania na parze NIKKO. Można włożyć go do woka lub zwykłej patelni z małą ilością wody i przygotować dania na parze. Tak przygotujesz warzywa, rybę czy sajgonki. Koszyki NIKKO są wykonane ręcznie, każda sztuka jest oryginalna.
 

O czym pamiętać?