• Zaloguj się
  • Zaloguj się

Włoskie ragu

Przepisy
25.06.2024
opis: na grubej drewnianej desce stoi głęboka szara patelnia wypełniona makaronem z mięsnym sosem ragu. Ktoś miesza makaron przy pomocy drewnianej pęsety. W tle widać trzy pomidory, brązowy ceramiczny talerzyk z twardym serem i nierdzewną tarką, na desce obok patelni leży gniazdko suchego makaronu.
 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g pancetty
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 1 marchew
  • 2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulę, marchew i seler. Dodaj pancettę, najpierw krótko ją podsmaż, następnie dodaj mięso i smaż kolejnych 7 minut. Dolej wino, poczekaj, aż odparuje, dodaj liść laurowy i pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i gotuj przez 90 minut jednocześnie mieszając. W razie potrzeby dolej bulion.
 

Co Ci się przyda: