Przedłuż sobie lato! Mówisz, że się nie da? Ależ oczywiście, da się, a na talerzu już na pewno! Odkryj tajemnicę lekkiej, zdrowej i przede wszystkim łatwej kuchni włoskiej. Włosi potrafią idealnie doprawiać swoje potrawy, a przy tym na ich przygotowanie poświęcają minimalną ilość czasu. Dzięki temu zostaje im go więcej na same rozkoszowanie się smakiem w gronie najbliższych. Dzięki TESCOMIE także Twoja kuchnia może zamienić się w doskonałą włoską restaurację. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów muśniętych słońcem!
Zacznij od „antipasto“, czyli zimnej przystawki. Idealnie w tej roli sprawdzi się sałatka Caprese z mozzarelli i świeżych pomidorów.
Następnie podaj ciepłą przystawkę, która po włosku nazywa się „primo“. To właśnie jest moment odpowiedni na ulubione makarony – tagliolini, fettucine, lasagne, garganelli, gnocchi, ravioli czy raviolini lub klasyczne spaghetti. Wybór jest naprawdę bogaty. Najlepszy będzie makaron własnoręcznie przygotowany w domu z pesto i świeżymi ziołami.
„Secondo“ czyli danie główne to najczęściej mięso, dziczyzna lub ryby. Dopełnieniem mogą być świeże pokrojone warzywa, ewentualnie sos z przetartych warzyw. Oczywiście nie może zabraknąć tartego parmezanu i oliwy z oliwek, które pasują do wszystkich dań kuchni włoskiej oprócz słodkiej kropki nad i „dolce“ czyli deserów. Tutaj także jest z czego wybierać. My jednak najbardziej polecamy deser panna cotta lub ulubione tiramisu podawane z kawą lub winem.