info text

Wielkanocny warkocz

Przepisy
25.03.2025
Wielkanoc zasługuje na coś wyjątkowego - a co może być lepszego niż puszysty warkocz, którego nie trzeba mozolnie zaplatać? To nie jest zwykła chałka, ale jej wielkanocna wersja, która powinien znaleźć się na każdym świątecznym stole. Upiecz ją z nami i świętuj wiosnę w najlepszy sposób - przy aromacie domowych wypieków!
Forma ceramiczna chałka DELÍCIA

Będziesz potrzebować:

  • 500 g mąki tortowej
  • 115 g cukru pudru
  • 200 ml letniego mleka
  • 25 g drożdży
  • 100 g roztopionego tłuszczu do pieczenia
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • startą skórkę z 1 cytryny
  • posiekane migdały
  • rodzynki namoczone w rumie

Jak zrobić warkocz bez zaplatania:

Drożdże pokrusz do mleka ze szczyptą cukru i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i skórką z cytryny, dodaj roztopiony tłuszcz do pieczenia, wbij jajka oraz zaczyn i wyrób gładkie, nieklejące się ciasto. Dodaj posiekane migdały i rodzynki namoczone w rumie. Wypełnij ciastem natłuszczoną ceramiczną formę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Piecz w temperaturze 160°C przez około 45 minut, wyjmij natychmiast po upieczeniu i pozostaw do ostygnięcia.
Wskazówka: Jeśli po upieczeniu nie możesz wyjąć ciasta, przykryj formę wilgotną ściereczką. Po około 10 minutach będzie można łatwo zdjąć formę.

Na pewno się przydadzą: