Składniki:
- 320 g wędzonego mięsa
- 160 g białego chleba bez skórek
- 100 g listków czosnku niedźwiedziego
- 20 ml oliwy z oliwek
- 5 jajek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka całych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka całych nasion kopru włoskiego
- gałka muszkatołowa do smaku
- masło do nasmarowania formy do pieczenia
- sól, pieprz
- kwiaty jasnoty, fiołka wonnego, czosnku niedźwiedziego oraz stokrotki
Przygotowanie:
Z kromek chleba odkrój skórki, pokrój na małe kostki i włóż do
miski. Wędzone mięso pokrój na małe kawałki i dodaj do chleba. Czosnek posiekaj na małe kawałki i wsyp do miski z pozostałymi składnikami. Cebulę pokrój drobno, podsmaż na oleju razem ze świeżym tymiankiem i dodaj do miski. Do mieszanki dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i uprażonymi na sucho kolendrą i koprem włoskim, które uprzednio należy rozgnieść w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszaj i włóż do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Upieczoną zapiekankę posyp kilkoma kwiatami jasnoty, fiołka wonnego, czosnku i stokrotki.