info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyWege pizza szefa kuchni Pavla

Wege pizza szefa kuchni Pavla

Przepisy
3.02.2025
Kámen na pizzu DELÍCIA 38 x 32 cm - obrázek

Przygotuj:

Na ciasto:
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 130 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 160 g mąki tortowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól
Do przybrania:
  • hummus pomidorowy
  • grillowany bakłażan
  • dzikie brokuły
  • pieczarki, oliwki, pomidor
  • czerwona cebula
  • parmezan
  • oliwa z oliwek z czosnkiem do nacierania

Sposób przygotowania:

Wymieszaj drożdże, wodę i 1 łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut, aby aktywować drożdże. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki i dodaj do nich drożdże. Wyrób bardzo krótko na gładkie, lepkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Uformuj wyrośnięte ciasto w kulę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozciągnij ciasto za pomocą palców i odrobiny mąki do średnicy około 25 cm (wcześniej lekko oprósz papier mąką). Rozsmaruj hummus pomidorowy na cieście, ułóż dodatki i piecz w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut.

W przygotowaniu pomogą ci: