Paprykę, cebulę i marchew
pokrój w kostkę i podsmażaj na gorącym oleju przez 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj pomidory pozbawione środka oraz nasion i pokrojone w kostkę. Jeszcze raz krótko podsmaż mieszankę.
Fasolę pozbawioną zalewy zmiel w
robocie, dodaj keczup, bułkę tartą, czosnek, jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw przyprawami i pozostaw do ostygnięcia. Z mieszanki
formuj placki i grilluj na posmarowanym olejem
grillu z obu stron.
Podawaj z marynowaną czerwoną cebulą, sałatą lodową, pomidorem, domową bułką i pikantnym sosem.
Marynowana cebula: - 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki ciemnego cukru
Wymieszaj ocet z cukrem do momentu rozpuszczenia i włóż cebulę. Pozostaw do zamarynowania na około 1 godzinę.