info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Wege burger z fasoli

Przepisy
30.05.2024
Talerz płytki SIENA ø 27 cm

Składniki:

  • 300 g fasoli z puszki
  • 150 g pomidorów
  • 100 g bułki tartej
  • 150 g czerwonej papryki
  • 130 g marchwi
  • 120 g cebuli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 g keczupu
  • 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 jajko
  • sos tabasco do smaku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

 
Paprykę, cebulę i marchew pokrój w kostkę i podsmażaj na gorącym oleju przez 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj pomidory pozbawione środka oraz nasion i pokrojone w kostkę. Jeszcze raz krótko podsmaż mieszankę.

Fasolę pozbawioną zalewy zmiel w robocie, dodaj keczup, bułkę tartą, czosnek, jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw przyprawami i pozostaw do ostygnięcia. Z mieszanki formuj placki i grilluj na posmarowanym olejem grillu z obu stron.

Podawaj z marynowaną czerwoną cebulą, sałatą lodową, pomidorem, domową bułką i pikantnym sosem.

Marynowana cebula:
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki ciemnego cukru
Wymieszaj ocet z cukrem do momentu rozpuszczenia i włóż cebulę. Pozostaw do zamarynowania na około 1 godzinę.