Niektórzy z Was pewnie twierdzą, że to przysłowie jest już nieaktualne, ale droga do serca naprawdę prowadzi przez żołądek. W takim razie jeżeli tegoroczny prezent dla Twojej Walentynki będzie „do schrupania” na pewno będzie trafiony. Nie pożałujesz też, jeżeli przygotujesz go samodzielnie i dodasz magiczne składniki…
Tajemniczy afrodyzjak
Jeśli lubisz pikantne potrawy, wygrywasz już na starcie. Pieprz i chilli już od starożytności są znanymi składnikami eliksirów miłosnych, ponieważ pozytywnie wpływają na ukrwienie całego organizmu. Podobnie działa czosnek, kardamon, cynamon i nasiona selera.
Pikantne ciasteczka serowe
Składniki250 g mąki pszennej, 250 g twardego sera (drobno startego), 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 160 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 2 białka, czosnek i mielone chilli (kto ile da rade ;))
Przygotowanie- Mąką wymieszaj z solą, papryką i miękkim masłem i wyrabiaj dłonią, aż powstanie masa o konsystencji kruszonki. Następnie wsyp do masy ser i wymieszaj. Dodaj żółtko, zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na pół godziny.
- Ciasto rozwałkuj na płaty o grubości 3 – 4 mm i wykrawaj serduszka. Ułóż je na papierze do pieczenia, nakłuj widelcem, posmaruj białkiem i piecz na złoto, ok. 12 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Wskazówka: przed pieczeniem możesz posypać ciasteczka sezamem.
Tulipany z pomidorków cherry
Składniki10 pomidorków cherry, 10 łodyg szczypiorku, świeży kremowy ser, sól i mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
- Pomidory umyj i wysusz, następnie, na górnej części pomidorka, nakrój krzyżyk do ¾ wysokości owocu i ostrożnie wybierz miąższ z nasionami.
- Nadziewaj pomidory świeżym kremowym serem za pomocą woreczka do zdobienia (dodaj soli i pieprzu do smaku, możesz dodać siekaną zieloną pietruszkę lub szczypiorek).
Na talerzu ułóż łodygi szczypiorku i zwiąż je ze sobą na dole – łodygi tulipanów są gotowe. Następnie ułóż nadziewane pomidory w bukiet kwiatów tulipana.
Tańcząca żurawina
Składniki
Wino musujące, suszona żurawina
Przygotowanie
Żurawinę opłucz w letniej wodzie, tym sposobem pozbędziesz się jej tłustej warstwy. Do kieliszka na szampana wlej wino musujące i wrzucaj do niego pojedynczo żurawinę (pojedynczo, aby uniknąć mocnego spienienia). Na zdrowie!