Składniki:
4 udka zajęcze, 200 ml białego wina, 150 g marchwi, 150 g pietruszki, 150 g selera, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, boczek do nadziewania, cukier i ocet do smaku, sól, pieprz, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, kardamon, dżem malinowyUdka nadziej boczkiem, przypraw solą i pieprzem i podpiecz na smalcu w szybkowarze. Następnie wyjmij udka i odłóż na bok. Do sosu, który wyciekł z mięsa dodaj pokrojone w kostkę warzywa i podsmaż. Włóż mięso z powrotem do garnka, dolej wina i gotuj, aż alkohol wyparuje (około 5 minut). Dodaj wszystkie przyprawy i duś w
szybkowarze, aż będzie miękkie, przez koło 30 minut. Wyjmij miękkie mięso, przepuść sos przez cedzak o drobnych oczkach, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem. Na koniec wmieszaj kwaśną śmietanę i podawaj z malinowym dżemem oraz szklanką białego wina.