Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, wlej 100 ml śmietany i wsyp łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w misce, dodaj zakwas i wyrób miękkie, nieklejące się ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Podziel ciasto na 24 kawałki, uformuj z nich bułeczki o długości 20 cm, skręcić je w węzeł przypominający króliczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (podana ilość wystarczy na 2 blachy). Posmaruj judasze jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut, rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyrośnięte judasze ponownie posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, aż będą złotobrązowe i utwardzą się. Podgrzej miód, odstaw na bok i wrzuć pokrojone w kostkę masło, mieszając, aż się rozpuści. Powstałym sosem miodowym posmaruj upieczone judasze zaraz po wyjęciu z piekarnika.