info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyTradycyjne czeskie wypieki wielkanocne

Tradycyjne czeskie wypieki wielkanocne

Przepisy
19.03.2025
Święta Wielkanocne kojarzą się nie tylko z tradycjami, ale także z zapachem domowych wypieków. Mazaniec i judasze to jedne z klasycznych przysmaków, których nie powinno zabraknąć na czeskim świątecznym stole. Wypróbuj sprawdzone przepisy, które zawsze zrobią wrażenie!
opis: mazanec na Talerzu płytkim CREMA ø 27 cm

Mazanec

Mazaniec to jedna z najstarszych potraw wielkanocnych, której początki sięgają średniowiecza. Wypiekany był jako świąteczny chleb, symbolizujący obfitość i szczęście. W odróżnieniu od zwykłego chleba był wzbogacany mlekiem, masłem i jajkami, które w przeszłości były rzadkimi składnikami. Gospodynie często ozdabiały go krzyżem na powierzchni, co miało przynosić błogosławieństwo i ochronę dla domu.

Składniki:

  • 310 g zwykłej mąki
  • 125 ml mleka
  • 60 g cukru kryształ
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 40 g kandyzowanej skórki cytronu
  • 20 g pokruszonych migdałów
  • 20 g pokruszonych pistacji
  • 10 g miodu
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 g soli
  • 1 średnie jajko
  • drobno starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 jajko do smarowania
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • migdały w płatkach do posypania

Procedura:

Do misy wsyp mąkę, rozdrobnione drożdże, zalej ciepłym mlekiem, dodaj miód, cukier, skórkę z pomarańczy, sól, kardamon, jajko i wymieszaj wszystko w robocie kuchennym. Na koniec dodaj miękkie masło i wyrób gładkie, nielepiące się ciasto.

Do gotowego ciasto wmieszaj pistacje, migdały, kandyzowaną skórkę i rodzynki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Uformuj ciasto w bochenek, połóż na blasze i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Posmaruj mazanec roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami, uformuj na środku mały krzyżyk i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz na złoty kolor przez około 30 minut.
 

Przygotowując mazanec warto mieć je pod ręką:

opis: drożdżowe judasze na Talerzu SIENA

Judasze

Nazwa judaszy pochodzi od biblijnego Judasza Iskarioty. Ich kształt przypomina sznur, na którym według legendy się powiesił. W Czechach piecze się je w Wielki Czwartek i tradycyjnie smaruje miodem, który ma przynosić zdrowie i chronić przed chorobami.

Składniki:


Na około 24 sztuki:
  • 500 g zwykłej mąki
  • 70 g masła
  • 2 żółtka
  • 300 ml śmietany do gotowania
  • 80 g cukru pudru
  • 25 g drożdży
  • 4 g soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka z 1/4 cytryny
Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:


Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, wlej 100 ml śmietany i wsyp łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w misce, dodaj zakwas i wyrób miękkie, nieklejące się ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Podziel ciasto na 24 kawałki, uformuj z nich bułeczki o długości 20 cm, skręcić je w węzeł przypominający króliczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (podana ilość wystarczy na 2 blachy). Posmaruj judasze jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut, rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyrośnięte judasze ponownie posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, aż będą złotobrązowe i utwardzą się. Podgrzej miód, odstaw na bok i wrzuć pokrojone w kostkę masło, mieszając, aż się rozpuści. Powstałym sosem miodowym posmaruj upieczone judasze zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Pomogą ci w przygotowaniu:

A czy wiesz, że mamy najpiękniejszą formę na baranka wielkanocnego?