• Zaloguj się
  • Zaloguj się

Tort marchewkowy

Przepisy
18.10.2024

Będziesz potrzebować:

• 4 jajka
• 400 g cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki miodu
• 400 g mąki krupczatki
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 350 ml oleju
• 330 g startej i wyciśniętej marchwi
• 120 g posiekanych orzechów włoskich + do dekoracji

Na krem:
• 200 ml śmietanki 36% do ubijania
• 250 g mascarpone
• 2 cukry waniliowe

Sposób przygotowania:

Dokładnie ubij jajka z cukrem i miodem. Dodaj suche składniki, a na koniec wmieszaj marchewkę i orzechy. Dokładnie wymieszaną masę wlej do tortownicy o średnicy 26 cm i piecz w temperaturze 150°C przez około 1 godzinę - sprawdź, czy ciasto jest upieczone za pomocą szpikulca.
 
Ubij śmietanę z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj do połączenia. Przekrój korpus na 3 płaty, posmaruj je kremem i ułóż jeden na drugim. Rozsmaruj krem łopatką do rozcierania na obwodzie i na wierzchu, a następnie udekoruj według własnego uznania.
 

Co może Ci się przydać: