info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisySzybkie ciasteczka i chałka maślana

Szybkie ciasteczka i chałka maślana

Przepisy
7.11.2019
Szybkie ciasteczka i chałka maślana

Powszechnie wiadomo, że przed Bożym Narodzeniem zawsze brakuje czasu. Mimo to nie potrafimy sobie wyobrazić tych najpiękniejszych w roku świąt bez pysznych słodkości w postaci ciast, pierniczków i ciasteczek. Tym sposobem przygotowania idą trzema torami – szukanie prezentów, porządki w domu, godziny spędzone na wypiekaniu pyszności.

Aby słodko ugościć swoich bliskich nie musisz już przygotowywać się całymi tygodniami. Spraw sobie pomocnika w postaci Praski do ciasta/dekoratora DELÍCIA! Dzięki niej łatwo i szybko wyczarujesz 20 rodzajów ciasteczek naraz, wystarczy dobrać różne kształty, smaki, dekoracje oraz nadzienia. Goście będą Cię podziwiać i chwalić Twoje umiejętności organizacyjne.

20 krążków wyciskających = 20 kształtów ciasteczek

Zastanawiasz się na czym polega ten trik? W zestawie z metalową praską znajdziesz 20 krążków wyciskających, dzięki którym wyczarujesz ciasteczka w 20 kształtach, których smakiem możesz cieszyć się kiedykolwiek, nie tylko przy okazji Bożego Narodzenia. Pyszne domowe ciastka przygotujesz raz dwa. Zasmakują zarówno Twoim dzieciom jak i Tobie, np. do kawy. Kiedy wymienisz krążek wyciskający na dyszę do dekorowania (4 dysze dekoracyjne są częścią zestawu), w mgnieniu oka w Twojej dłoni znajdzie się dekorator, którym z łatwością ozdobisz każdą potrawę. Czego będziesz potrzebować do przygotowania ciasteczek?

Do podstawowego ciasta na ciasteczka maślane potrzebne będzie:

  • 420 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób jednolite ciasto, następnie napełnij nimi praskę (ciasto nie może być schłodzone). Nanoś ciasteczka w wybranym kształcie na niewysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Za pomocą dozownika możesz zmienić także ich rozmiar. Piecz 15 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 °C, zdejmij z blachy jeszcze ciepłe.
Praska do ciasta/dekorator DELÍCIA, metalowa
Czekoladowe fondue DELÍCIA

Każdy kształt to inny smak? Tak!

Z ciasta podstawowego możesz łatwo przygotować różne warianty w ulubionych smakach, np. kokosowe gwiazdki, cytrynowe serduszka, kakaowe kwiatuszki i wiele innych, z praską DELÍCIA wyobraźnia nie ma granic. Jak je przygotować?

  • Kakaowe – do składników dodaj 20 g holenderskiego kakao.
  • Cytrynowe – dolej do ciasta 2 łyżki soku z cytryny.
  • Migdałowe – wmieszaj 60 g mielonych migdałów (lub taką samą ilość orzechów włoskich)​​​​​​​
  • Kokosowe – zmniejsz ilość mąki podaną w przepisie podstawowym o 50 g, dosyp 70 g mielonego kokosu
  • Orzechowe – zmniejsz ilość mąki z przepisu podstawowego o 30g, dodaj 60 g mielonych orzechów laskowych.


Zobacz, jak łatwo pracuje się z praską do ciastek:

A może Boże Narodzenie po czesku?

Wypiekiem nieodłącznie związanym z Bożym Narodzeniem w Czechach jest chałka. Po czesku vánočka swoją nazwę zawdzięcza słowa Vánoce czyli Boże Narodzenie. Chałka swoim kształtem przypomina owiniętego w pieluszkę czy płótno noworodka, co kojarzy się nowonarodzonym Jezusem symbolizującym nowe życie, nadzieję oraz płodność. Chałkę można zaplatać z czterech, sześciu lub nawet dziewięciu kawałków. Kto już próbował, ten wie, że zaplatanie ciasta nie należy do najłatwiejszych zadań. Jeśli przed Bożym Narodzeniem nie masz czasu na eksperymenty przyda Ci się ceramiczna forma DELÍCIA.

  • dzięki dopracowanym detalom formy chałka będzie miała idealny kształt
  • wysokiej jakości gruba ceramika, z której została wykonana forma, zatroszczy się o równomierne wypieczenie
  • dwukolorowe szkliwo wygląda bardzo atrakcyjnie i jest bardzo wytrzymałe, forma posłuży Ci na długie lata
Forma ceramiczna chałka DELÍCIA

Chałka maślana

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 40 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • siekane migdały

Do mleka z odrobiną cukru pokrusz drożdże i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby powstał zaczyn. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj letnie, rozpuszczone masło, żółtka oraz zaczyn i wyrób jednolite ciasto. Na końcu do ciasta wrzuć posiekane migdały i rodzynki, następnie odczekaj około 45 minut do godziny, aż ciasto wyrośnie (czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia).

Wysmaruj formę ceramiczną masłem, napełnij ciastem i pozostaw do wyrastania na kolejną godzinę. Piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 °C. Bezpośrednio po upieczeniu wyjmij chałkę z formy i pozostaw do wystygnięcia.

Zobacz, jak piecze się w formie: