Składniki:
- 4 większe jabłka
- 3 łyżki ciemnego rumu
- 2 jajka
- 150 g mąki krupczatki
- 115 g drobnego cukru
- 8 łyżek rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 proszek do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Za pomocą
Obieraka i krajalnicy do jabłek HANDY pokrój jabłka na plasterki, włóż do miski i zalej rumem. Pozostaw na chwilę do nasiąknięcia. W międzyczasie ubij na pianę jajka z cukrem, stale mieszając dodaj ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło. Na koniec wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do natłuszczonej i wysypanej mąką formy wlej ciasto, na niej ułóż warstwami marynowane w rumie jabłka, delikatnie dociśnij je do ciasta i polej wszystko resztą alkoholu z miski. Piecz
50–60 minut w
180°C.