info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisySyrop i polewa z kwiatów czarnego bzu

Syrop i polewa z kwiatów czarnego bzu

Przepisy
24.02.2025
Džbán TEO 2,5 l, s vyluhováním a chlazením, zelená - obrázek

Przygotuj:

  • 30 kwiatów czarnego bzu
  • 2 kg cukru pudru
  • 50 g kwasku cytrynowego
  • 3 organiczne cytryny
  • 2 litry wody
 Na polewę:
  • 40 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
  • 60 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zagotuj 2 litry wody i pozostaw do ostygnięcia. Umieść oczyszczone kwiaty czarnego bzu w rondelkui zalej przegotowaną wodą. Dodaj dwie cytryny pokrojone w plasterki i sok z trzeciej cytryny. Na koniec dodaj kwasek cytrynowy, przykryj pokrywką i odstaw na 24 godziny. Po 24 godzinach przecedź całą zawartość przez gazę. Umieść sok w rondelku i gotuj z cukrem, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotowy syrop przelej do czystych butelek. Syrop jest przeznaczony do szybkiego spożycia, więc należy przechowywać go w lodówce.

Aby przygotować polewę, wymieszaj w misce 40 ml syropu z kwiatów czarnego bzu z 60 g cukru pudru i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać zwartą masę. Ta polewa będzie doskonale pasować do ulubionego deseru, np. babki.

Forma bábovka DELÍCIA, ø 16 cm, sedmikráska - obrázek

W przygotowaniu pomogą Ci: