Zagotuj 2 litry wody i pozostaw do ostygnięcia. Umieść oczyszczone kwiaty czarnego bzu w rondelkui zalej przegotowaną wodą. Dodaj dwie cytryny pokrojone w plasterki i sok z trzeciej cytryny. Na koniec dodaj kwasek cytrynowy, przykryj pokrywką i odstaw na 24 godziny. Po 24 godzinach przecedź całą zawartość przez gazę. Umieść sok w rondelku i gotuj z cukrem, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotowy syrop przelej do czystych butelek. Syrop jest przeznaczony do szybkiego spożycia, więc należy przechowywać go w lodówce.
Aby przygotować polewę, wymieszaj w misce 40 ml syropu z kwiatów czarnego bzu z 60 g cukru pudru i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać zwartą masę. Ta polewa będzie doskonale pasować do ulubionego deseru, np. babki.