info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyŚwieża sałatka z kolorowej soczewicy

Świeża sałatka z kolorowej soczewicy

Przepisy
6.03.2025
Svěží salát z barevné čočky - obrázek

Przygotuj:

  • 80 g czerwonej soczewicy
  • 80 g zielonej soczewicy
  • 80 g czarnej soczewicy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 30 g karbowanej pietruszki
  • 30 g pietruszki o gładkich liściach
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pomidory
  • 1 czerwonę cebulę
  • 1 łyżkę posiekanej mięty
  • sok z 1 cytryny
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • ziele angielskie, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją. Pokrój boczek w kostkę i smaż, aż będzie chrupiący. Po odcedzeniu odstaw tłuszcz na bok. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę pokrój w drobną kostkę, krótko sparz we wrzącej wodzie (do miękkości), lekko podsmaż na tłuszczu z boczku, odcedź i odstaw. Drobno pokrój pomidory, posiekaj pietruszkę i miętę. Wymieszaj sól, ziele angielskie i pieprz z oliwą z oliwek i dodaj sok z cytryny. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki w misce i dopraw przygotowanym dressingiem.

NASZA WSKAZÓWKA: Aby podkreślić smak sałatki, posyp ją delikatnym bałkańskim serem.

Pomogą w przygotowaniu: