Lato to idealny czas na grillowanie z przyjaciółmi. Przygotuj garden party, zaproś znajomych i razem wypróbujcie nasze nowe przepisy na dania z grilla. Egzotyczny kurczak Huli Huli, tortille z grillowanym łososiem i burgery z indyka z pewnością skradną podniebienia Twoich gości. Smacznego
Kurczak Huli Huli
Będziesz potrzebować:
- 1 tuszkę z kurczaka
- 1 kubek soku z ananasa
- 1 kubek sosu sojowego
- ½ kubka cukru trzcinowego
- ½ kubka keczupu
- ¼ kubka octu ryżowego
- 2 łyżki startego imbiru
- 6 przeciśniętych ząbków czosnku
- 1 łyżkę sosu Sriracha (można zastąpić innym sosem chilli)
PrzygotowanieKurczaka opłucz, osusz i podziel. Z wszystkich pozostałych składników przygotuj marynatę, zanurz w niej kurczaka i marynuj minimum przez jedną noc. Następnie wyjmij mięso z marynaty i grilluj w bardzo niskiej temperaturze około 2 godziny, pojedyncze kawałki odwracaj co około 20 minut. Od czasu do czasu smaruj mięso pozostałą marynatą. Bezpośrednio przed podaniem możesz resztę marynaty zagotować do zgęstnienia i serwować jako sos do kurczaka. Mięso jest gotowe kiedy zaczyna odchodzić od kości. Podawaj np. z ryżem jaśminowym i sałatą.
Tortille z grillowanym łososiem i salsą z mango
Potrzebujesz
- 300 g świeżego łososia
- 2 łyżki miodu
- 2 limonki
- pieprz cayenne
- oliwę z oliwek
- 10 mniejszych tortilli lub innych placków
- mango
- czerwoną kapustę
- sezam
- papryczki chilli (do smaku)
- świeżą kolendrę
- sól i pieprz
PrzygotowanieFilety z łososia przypraw solą i pieprzem cayenne, skrop sokiem z jednej limonki i posmaruj miodem i oliwą z oliwek. W taki sposób możesz rybę zamarynować nawet dzień wcześniej. Łososia przygotuj na rozpalonym grillu (jeśli masz filety ze skórą zacznij grillować je od strony ze skórą), wystarczy około 4 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania na ruszcie umieść także tortille, aby się podgrzały i delikatnie podpiekły. W tym czasie pokrój mango w małą kostkę, czerwoną kapustę i papryczki chilli w cienkie plastry i wymieszaj wszystko z odrobiną oliwy z oliwek, sezamem i sokiem z drugiej limonki. Tortille zegnij w połowie i napełnij kawałkami rozdrobnionego łososia, salsą z mango, posiekaną świeżą kolendrą i podawaj. Aby napełnione tortille nie przewracały się można je oprzeć o przekrojoną na pół limonkę.
Letnie burgery z indyka i guacamole
PotrzebujeszNa burgery:
- 600 g mięsa mielonego z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 większą szalotkę posiekaną na drobno
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki płatków chilli
- posiekaną świeżą kolendrę
Do podawania:
- domowy ziołowo – jogurtowy dresing
- 6 domowych bułek do hamburgerów
- świeża kolendra
- cebula dymka
Na guacamole:
- 3 awokado
- 1 czerwona cebula
- sok z jednej cytryny
- 1 papryczka jalapeño
- sól i pieprz
- świeża kolendra
PrzygotowanieWszystkie składniki na burgery wymieszaj i umieścić je, co najmniej na godzinę w lodówce. W międzyczasie przygotuj guacamole - obrane dojrzałe awokado rozgnieć widelcem, dodaj na drobno posiekaną cebulkę, ostrą papryczkę, posiekaną kolendrę i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z mięsnej masy uformuj burgery i grilluje je na rozgrzanym ruszcie, posmarowanym oliwą z oliwek, około 6 minut z każdej strony. Burgery podawaj w lekko opieczonych bułkach z liściem sałaty, lekko grillowanym pomidorem, mięsem, guacamole, cebulką dymką i świeżą kolendrą.