Składniki:
200 g makaronu spaghetti
100 g wędzonej pancetty lub innego boczku
parmezan
3 żółtka
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Najpierw ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Część wody z makaronu odłóż na później, resztę wylej. W międzyczasie pokrój boczek na paski lub kosteczki, zetrzyj drobno parmezan. Żółtka ubij w misce z częścią sera i dopraw pieprzem. Dolej 1,5–2 chochle wody z makaronu i wymieszaj. W głębokiej patelni podgrzej masło z łyżką oliwy, wsyp boczek i podsmaż go. Dodaj na patelnię ugotowany makaron, dolej 1 chochlę wody, wmieszaj, gotuj około minutę, odstaw i pozostaw na 1-2 minuty. Wlej przygotowaną mieszankę z żółtek i dobrze wymieszaj spaghetti, aby mieszanka dotarła do makaronu i równomiernie go pokryła. Gotową potrawę podawaj na talerzu i posyp każdą porcję pozostałym startym parmezanem.