Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 300 g pomidorowej passaty
- 30 g suszonych pomidorów
- 20 czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaparów
- papryczka chili do smaku
- świeża bazylia
- ser pecorino do smaku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź go i odłóż na później część wody. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w płatki, papryczkę chili pokrojoną w drobną kostkę i krótko podsmaż. Dodaj passatę, posiekane kapary, suszone pomidory, pokrojone oliwki i gotuj sos przez koło 5 minut. Jeśli sos jezt zbyt gęsty, dolej trochę wody z ugotowanego makaronu. Gotowy makaron wymieszaj z sosem, posyp startym serem pecorino oraz listkami bazyli, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.