• Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisySos śliwkowy z wędzonym mięsem

Sos śliwkowy z wędzonym mięsem

Przepisy
9.09.2024
Sos śliwkowy z wędzonym mięsem - obrazek

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 2 całe laski cynamonu
  • 10 goździków
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru (w zależności od słodkości powideł)
  • 10 dkg startego piernika do zagęszczenia (w razie potrzeby)
Z masła, oleju i mąki zrób zasmażkę, zalej wodą (około ½ litra) i krótko zagotuj. Dodaj skórkę z cytryny, liść laurowy, cynamon, goździki, szczyptę soli, cukier i gotuj w garnku przez około 10 minut. Dodaj powidła śliwkowe i gotuj przez kolejne 10 minut. Sos powinien mieć półpłynną konsystencję, w razie potrzeby można rozcieńczyć go wodą. Po ugotowaniu przecedź i zagęść startym piernikiem. Dodaj cukier do smaku i krótko gotuj. Podawaj z wędzonym mięsem (lub dziczyzną) i knedlikami.

Co może się przydać: