Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
- 250 g powideł śliwkowych
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 2 liście laurowe
- 2 całe laski cynamonu
- 10 goździków
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru (w zależności od słodkości powideł)
- 10 dkg startego piernika do zagęszczenia (w razie potrzeby)
Z masła, oleju i mąki zrób zasmażkę, zalej wodą (około ½ litra) i krótko zagotuj. Dodaj skórkę z cytryny, liść laurowy, cynamon, goździki, szczyptę soli, cukier i gotuj w garnku przez około 10 minut. Dodaj powidła śliwkowe i gotuj przez kolejne 10 minut. Sos powinien mieć półpłynną konsystencję, w razie potrzeby można rozcieńczyć go wodą. Po ugotowaniu przecedź i zagęść startym piernikiem. Dodaj cukier do smaku i krótko gotuj. Podawaj z wędzonym mięsem (lub dziczyzną) i knedlikami.