• Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisySos do polędwiczek z zupowaru

Sos do polędwiczek z zupowaru

Przepisy
18.10.2024
 

Będziesz potrzebować:

  • 500 ml bulionu (wołowego, drobiowego lub warzywnego)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 g marchwi
  • 100 g pietruszki
  • 50 g selera
  • 50 ml białego wina
  • 5 łyżek jasnej zasmażki (instant)
  • 2 łyżki cukru do smaku
  • 1 łyżeczka pełnotłustej musztardy
  • 1 cebula
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka octu
  • tymianek do smaku
  • sól
  • żurawina i cytryna

Sposób przygotowania:

Pokrój warzywa w drobną kostkę za pomocą krajalnicy HANDY i umieść w garnku do zupy. Dodaj bulion, przyprawy, przegotowane wino i ustaw program na OMACHE na 15 minut. Po 10 minutach otwórz pokrywę, usuń przyprawy i dodaj zasmażkę granulowaną, zamknij pokrywę i pozwól programowi się zakończyć. Ponownie otworzyć pokrywę, dodać śmietanę, doprawić musztardą, cukrem, solą, gotowanym octem, zamknij wieczkiem i krótko wymieszaj za pomocą programu PULSE. Podawaj z ulubionym mięsem (wołowiną, królikiem itp.), knedlikami, plasterkiem cytryny i żurawiną.
 

Będziesz potrzebować: