Aby przygotować smaczne makowe nadzienie nie potrzebujesz żadnych magicznych składników. Na dobry początek mamy dla Ciebie radę: aby osiągnąć idealny smak, używaj tylko świeżo zmielonego maku. Poza tym możesz popuścić wodze fantazji. Mak doskonale smakuje z miodem, marmoladami owocowymi, twarogiem, skórką cytrynową, cynamonem, wanilią, goździkami, a nawet z rumem. Jeśli lubisz bardzo delikatne nadzienia, dodaj do maku żółtko oraz pianę z białek. Nie wiesz, który przepis wybrać na początek? Wypróbuj jedną z naszych ulubionych receptur.
Tradycyjne nadzienie makowe
- 250 ml mleka
- 150 g mielonego maku
- 4 łyżki drobnego cukru
- mielony cynamon i cukier waniliowy do smaku
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 – 3 łyżki rumu
- mielone biszkopty do zagęszczenia
Zagotuj mak w mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru odstaw do wystygnięcia. Dodaj cynamon, pozostały cukier, migdały i rum. Następnie zagęść nadzienie mielonymi biszkoptami według potrzeby.
Szybkie nadzienie makowe bez gotowania
Jeśli czas nagli i ciasto ma być szybko gotowe, możesz przygotować nadzienie makowe bez gotowania. Jest to połączenie mielonego maku, marmolady i odrobiny cukru. Efekt będzie zaskakujący.
- mielony mak
- cukier puder
- marmolada jabłkowa (lub przetarty kompot jabłkowy)
Nadzienie makowo – rumowe
- 250 ml mleka
- 150 g mielonego maku
- 4 łyżki drobnego cukru
- mielony cynamon i cukier waniliowy do smaku
- 2 – 3 łyżki rumu
- mielone biszkopty do zagęszczenia
Do mleka dodaj mak oraz dwie łyżki cukru i zagotuj. Kiedy masa wystygnie, dodaj do niej cynamon, pozostały cukier i rum. W zależności od potrzeby zagęść nadzienie mielonymi biszkoptami.