info text

Soczewica na kwaśno

Przepisy
23.04.2025
opis: po lewej owalna drewniana deska do krojenia, na niej miseczka z korniszonami, miseczka ze smażoną cebulą, natka pietruszki i sztućce. Po prawej duży biały talerz z opieczoną kiełbasą, jajkiem sadzonym i soczewicą z marchewką. Pomiędzy deską a talerzem stoi drewniany młynek do pieprzu.

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • 1 średnia cebula
  • oliwa z oliwek
  • drobno posiekany czosnek do smaku
  • sól i pieprz
  • ocet do smaku
Do smarowania:
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka roztopionego masła lub oleju

Sposób przygotowania:

Podsmaż cebulę na oleju. Dodaj marchewkę, czosnek i krótko podsmaż. Dodaj soczewicę, dodaj trzy razy więcej wody niż soczewicy. Gotuj przez 20 minut. Zagęść zasmażką, następnie krótko zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i octem.

Nasza rada: Podawaj z grillowaną kiełbasą, ogórkiem, smażoną cebulą lub jajkami przygotowanymi na różne sposoby.
 

Pomogą w przygotowaniu: