Tak, to prawda, Boże Narodzenie już za pasem. Wszyscy szukają inspiracji na prezenty i ozdoby, ale przede wszystkim na świąteczne dania i wypieki. Już od pierwszych dni adwentu w domach unosi się przyjemny zapach korzennych przypraw, a z dnia na dzień rosną zapasy przeróżnych ciasteczek.
Wszystko po to, aby bożonarodzeniowy stół prezentował się wyjątkowo. Przyznajcie sami, kto nie zachwyca się wielokolorowymi lukrami, posypkami i milionem wyśmienitych smaków rozpieszczających kubki smakowe.
Przygotowanie wypieków dobrze jest zacząć z wyprzedzeniem. Jest to ważne nie tylko ze względu na przedświąteczną gorączkę i brak czasu, ale także dlatego, że wiele rodzajów ciasteczek potrzebuje nawet kilku tygodni, aby w pełni rozwinął się ich smak i konsystencja. Które to ciastka?
Piernikowe wariacje
Jeśli na Boże Narodzenie można by upiec tylko jeden rodzaj ciasteczek (koszmar!), z pewnością wygrały by pierniczki. A to nie tylko ze względu na ich smak, ale przede wszystkim dlatego, że jest to już swego rodzaju bożonarodzeniowy rytuał. Wykrawanie, zapach podczas pieczenia i wreszcie zdobienie, które szczególnie uwielbiają najmłodsi… Nie, nie, nie, bez pierniczków się w tym roku nie obejdziecie.Miodowe pierniczki
2 mniejsze jajka, 400 g mąki pszennej typ „00”, 80 g cukru pudru, 100 g lekko podgrzanego miodu, ¾ łyżki sody, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta mielonych goździków
Wszystkie składniki
wymieszaj, zagnieć ciasto i umieść je w lodówce na minimum 2 godziny (ciasto możesz przechowywać w lodówce nawet 14 dni).
Ciasto rozwałkuj na płaty o grubości 2 – 3 mm, następnie
wykrawaj wybrane kształty. Blachę wysmaruj lekko tłuszczem lub użyj
Folii do pieczenia DELÍCIA,
pierniczki posmaruj żółtkiem i piecz na złoto w temperaturze 150 °C.Przygotowanie lukru: Białko wymieszaj z cukrem pudrem do zgęstnienia. Do zdobienia polecamy wykorzystać
Pisak zdobiący DELÍCIA, który sprawia, że dekorowanie potraw nawet
bardzo delikatnymi, płynnymi i dokładnymi liniami o różnych grubościach jest łatwe niczym pisanie. Oprócz lukru pisak poradzi sobie także z wymagającym kremem maślanym, twarogowym lub czekoladowym, roztopioną czekoladą i bitą śmietaną.
Małe jest piękne
Coś słodkiego do kawy? Wyśmienite maślane ciasteczka docenią wszyscy Twoi świąteczni goście. Takim ciasteczkom, za pomocą praski, możesz nadać różne kształty. Co prawda ciasteczka maślane można jeść zaraz po upieczeniu i udekorowaniu, ale warto odczekać chociaż dwa tygodnie, aby móc rozkoszować się pełnią ich smaku.
Ciasteczka maślane
500 g mąki pszennej, 300 g miękkiego masła, 170 g cukru pudru, 3 żółtka
Z miękkiego masła, żółtek, mąki i cukru
przygotuj ciasto i napełnij nim praskę. Uwaga! Ciasto nie może być schłodzone. Ciasto nanoś bezpośrednio na zimną blachę i
piecz ciasteczka na złoto w piekarniku rozgrzanym do 160° C. Po upieczeniu ciasteczka zdejmij z blachy póki są jeszcze ciepłe.Imbir na słodko
Imbir nie jest lubiany przez dzieci, ale delikatnie pikantny smak ciasteczek imbirowych, to coś zupełnie innego…
Imbirki
280 g cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 280 g mąki pszennej, łyżeczka mielonego imbiru, skórka cytrynowa
Żółtka i białka ubijaj co najmniej 20 minut, następnie dodaj skórkę z cytryny, imbir, mąkę i przygotuj jednolite ciasto. Rozwałkuj płat
o grubości 0,5 cm i wykrój ciasteczka. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na noc. Następnego dnia
rozgrzej piekarnik do190 °C i pozwól imbirkom wyrosnąć. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 °C i piecz kolejnych 6 – 8 minut.
Wskazówka: Wykrojenie 24 imbirków za jednym razem umożliwi zgrabna
Forma do wykrawania tradycyjna DELÍCIA. Można ją wykorzystać także do pierniczków, ciasteczek maślanych i herbatników.