info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisySłodki zapach świątecznych wypieków

Słodki zapach świątecznych wypieków

Przepisy
20.11.2017
Słodki zapach świątecznych wypieków - obrazek
Tak, to prawda, Boże Narodzenie już za pasem. Wszyscy szukają inspiracji na prezenty i ozdoby, ale przede wszystkim na świąteczne dania i wypieki. Już od pierwszych dni adwentu w domach unosi się przyjemny zapach korzennych przypraw, a z dnia na dzień rosną zapasy przeróżnych ciasteczek.

Wszystko po to, aby bożonarodzeniowy stół prezentował się wyjątkowo. Przyznajcie sami, kto nie zachwyca się wielokolorowymi lukrami, posypkami i milionem wyśmienitych smaków rozpieszczających kubki smakowe.

Przygotowanie wypieków dobrze jest zacząć z wyprzedzeniem. Jest to ważne nie tylko ze względu na przedświąteczną gorączkę i brak czasu, ale także dlatego, że wiele rodzajów ciasteczek potrzebuje nawet kilku tygodni, aby w pełni rozwinął się ich smak i konsystencja. Które to ciastka?

Piernikowe wariacje

Jeśli na Boże Narodzenie można by upiec tylko jeden rodzaj ciasteczek (koszmar!), z pewnością wygrały by pierniczki. A to nie tylko ze względu na ich smak, ale przede wszystkim dlatego, że jest to już swego rodzaju bożonarodzeniowy rytuał. Wykrawanie, zapach podczas pieczenia i wreszcie zdobienie, które szczególnie uwielbiają najmłodsi… Nie, nie, nie, bez pierniczków się w tym roku nie obejdziecie.
Piernikowe wariacje

Miodowe pierniczki

2 mniejsze jajka, 400 g mąki pszennej typ „00”, 80 g cukru pudru, 100 g lekko podgrzanego miodu, ¾ łyżki sody, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta mielonych goździków

Wszystkie składniki wymieszaj, zagnieć ciasto i umieść je w lodówce na minimum 2 godziny (ciasto możesz przechowywać w lodówce nawet 14 dni). Ciasto rozwałkuj na płaty o grubości 2 – 3 mm, następnie wykrawaj wybrane kształty. Blachę wysmaruj lekko tłuszczem lub użyj Folii do pieczenia DELÍCIApierniczki posmaruj żółtkiem i piecz na złoto w temperaturze 150 °C.
Miodowe pierniczki
Przygotowanie lukru: Białko wymieszaj z cukrem pudrem do zgęstnienia. Do zdobienia polecamy wykorzystać Pisak zdobiący DELÍCIA, który sprawia, że dekorowanie potraw nawet bardzo delikatnymi, płynnymi i dokładnymi liniami o różnych grubościach jest łatwe niczym pisanie. Oprócz lukru pisak poradzi sobie także z wymagającym kremem maślanym, twarogowym lub czekoladowym, roztopioną czekoladą i bitą śmietaną.

Małe jest piękne

Coś słodkiego do kawy? Wyśmienite maślane ciasteczka docenią wszyscy Twoi świąteczni goście. Takim ciasteczkom, za pomocą praski, możesz nadać różne kształty. Co prawda ciasteczka maślane można jeść zaraz po upieczeniu i udekorowaniu, ale warto odczekać chociaż dwa tygodnie, aby móc rozkoszować się pełnią ich smaku.
Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

500 g mąki pszennej, 300 g miękkiego masła, 170 g cukru pudru, 3 żółtka

Z miękkiego masła, żółtek, mąki i cukru przygotuj ciasto i napełnij nim praskę. Uwaga! Ciasto nie może być schłodzone. Ciasto nanoś bezpośrednio na zimną blachę i piecz ciasteczka na złoto w piekarniku rozgrzanym do 160° C. Po upieczeniu ciasteczka zdejmij z blachy póki są jeszcze ciepłe.

Imbir na słodko

Imbir nie jest lubiany przez dzieci, ale delikatnie pikantny smak ciasteczek imbirowych, to coś zupełnie innego…

Imbirki
280 g cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 280 g mąki pszennej, łyżeczka mielonego imbiru, skórka cytrynowa

Żółtka i białka ubijaj co najmniej 20 minut, następnie dodaj skórkę z cytryny, imbir, mąkę i przygotuj jednolite ciasto. Rozwałkuj płat o grubości 0,5 cm i wykrój ciasteczka. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na noc. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do190 °C i pozwól imbirkom wyrosnąć. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 °C i piecz kolejnych 6 – 8 minut.

Wskazówka: Wykrojenie 24 imbirków za jednym razem umożliwi zgrabna Forma do wykrawania tradycyjna DELÍCIA. Można ją wykorzystać także do pierniczków, ciasteczek maślanych i herbatników.
Forma do wykrawania tradycyjna DELICIA