• Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogŚliwkowe crumble

Śliwkowe crumble

9.09.2024

Składniki:

  • 1,3 kg śliwek
  • 140 g mąki tortowej
  • 150 g brązowego cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 70 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • kardamon, cynamon
  • szczypta soli
Śliwki, skórkę z cytryny, sok z cytryny, skrobię, połowę cukru, sól i przyprawy wymieszaj i odstaw na 10 minut. Kruszonkę przygotuj poprzez zmieszanie mąki, masła pokrojonego na małe kawałki i pozostałego cukru. Przygotowane śliwki ułóż w naczyniu do zapiekania posyp kruszonką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170° C przez ok. 40 minut.

WSKAZÓWKA: Crumble możesz podawać z ulubionymi lodami i posypać pistacjami.

W przygotowaniu pomogą: