info text

Serbski pasulj

Przepisy
5.03.2025
Sada nádobí PRESIDENT Stone, 8 dílů - obrázek

Przygotuj:

  • 500 g białej fasoli ugotowanej zgodnie z instrukcją
  • 100 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 20 ml oleju
  • 4 pomidory pokrojone na kawałki
  • 1 cebulę, drobno posiekaną
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczkę mielonej czerwonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczkę ostrej mielonej czerwonej papryki
  • majeranek i oregano do smaku
  • bulion lub woda według uznania
  • sól, pieprz
  • świeża pietruszka do posypania

Sposób przygotowania:

W garnku z olejem podsmaż boczek, marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, czosnek, dodaj przecier, znów krótko podsmaż, dodaj obie papryki i ponownie podsmaż. Wlej bulion lub wodę, dodaj pomidory i gotuj do miękkości. Dodaj fasolę ugotowaną zgodnie z instrukcją, dopraw przyprawami, octem oraz solą i pieprzem. Utrzymuj wystarczającą ilość wody lub bulionu w garnku, aby wszystkie składniki były tuż pod powierzchnią. Podawaj zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.

Pomogą ci w przygotowaniu: