info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyRwany chlebek czosnkowy

Rwany chlebek czosnkowy

Przepisy
19.03.2025
Ceramiczna forma na chleb, okrągła DELÍCIA

Przygotuj:

  • 400 g zwykłej mąki
  • 1 paczkę suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 180 ml mleka
Do polania :
  • 125 g roztopionego masła
  • 4 ząbki czosnku

Procedura:

Wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier w misce. Dodaj jajka, roztopione letnie masło i letnie mleko. Wyrób gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie przygotuj roztopione masło i wymieszaj ze startym czosnkiem. Wyrośnięte ciasto zagnieć i podzieli na pożądaną liczbę kawałków. Zanurz każdy kawałek w maśle i czosnku przed włożeniem do formy. Gdy wszystkie kawałki zostaną włożone, posyp je nasionami, przykryj ostrożnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Zdejmij folię i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35 minut.

Pomogą ci w przygotowaniu: