Składniki:
Rostbef: - 600 g rostbefu wołowego,
- 1 cebula,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- musztarda,
- 200 ml białego wina,
- cytryna,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
Rozbite tłuczkiem plastry mięsa delikatnie zamarynuj w przyprawach i musztardzie. Szybko podsmaż na patelni i odstaw z kuchenki. Na
patelni podsmaż cebulę, dodaj przecier i zalej winem. Dołóż mięso, przykryj pokrywką i duś w piekarniku przez około 90 minut w temperaturze 120 °C. Wyjmij miękkie mięso, zredukuj sos i dopraw do smaku. Możesz zagęścić sos maką.
Ziemniaki i warzywa:- 200 g okrągłych ziemniaków w skórce,
- masło,
- tymianek, sól,
- łyżka stołowa oleju,
- zielone szparagi,
- kalafior,
- marchewka z natką
Umyte ziemniaki posól, podsmaż razem z mięsem i duś razem w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Warzywa z tymiankiem podsmażaj na maśle do momentu, aż zmiękną.