Składniki:
1 szalotka
oliwa z oliwek extra virgin
350 g ryżu arborio
200 ml białego wina
800 ml drobiowego lub warzywnego bulionu
sól
pęczek zielonych szparagów (około 500 g)
25 g parmezanu
1 łyżka masła
200 g wędzonego łososia
posiekana natka pietruszki lub estragon
Sposób przygotowania:W rondlu lub głębokiej patelni zeszklij na oliwie szalotkę. Wsyp ryż i podsmażaj go przez 2 minuty stale mieszając. Wlej białe wino i mieszaj, dopóki nieodparuje. Następnie wlewaj bulion po jednej chochli. Dodawaj chochlę zawsze wtedy, gdy poprzednia wchłonie się do ryżu. W międzyczasie w garnku z wrzącą osoloną wodą sparzaj przez 2 minuty szparagi, odcedź je i odśwież pod bieżącą zimną wodą lub w wodzie z kostkami lodu, aby zachował świeżość i barwę. Pokrój szparagi na małe kawałki o długości 2-3 cm, główki pozostaw w całości. Po około 15-20 minutach dolewania i mieszania risotto będzie gotowe. Wmieszaj parmezan i masło, na koniec dodaj łososia i szparagi. Porcję na talerzu posyp natką pietruszki lub innymi ziołami i podawaj.
W przygotowaniu tego pysznego dania pomogą Ci: