Miękkie masło utrzyj z solą, dodaj skrobię, ocet, wodę i wszystko wymieszaj. Stopniowo wmieszaj mąkę i
wyrób ciasto, a następnie zapakuj do folii spożywczej i odstaw do lodówki, aby stwardniało na dwie godziny, a najlepiej do następnego dnia. Pokrój drobno cebulę, boczek na kostkę i podsmaż je krótko na oleju. Odłoż na bok. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką i włóż do natłuszczonej masłem
formy do pieczenia. Nadmiar ciasta odetnij tak, aby przekraczało brzeg formy o około 0,5 cm. Dno nakłuj widelcem, dzięki czemu para będzie lepiej uchodzić podczas pieczenia. Formę z ciastem odłóż na 30 minut do lodówki. Następnie połóż na cieście papier do pieczenia i nasyp suchej fasoli, aby ciasto zachowało kształt.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Wyjmij fasolę, na dno nasyp mniejszą część tartego sera i przez 5 minut zapiekaj w piekarniku. Wyjmij korpus z piekarnika i wypełnij go resztą sera, cebulą, boczkiem, szpinakiem i zalej wszystko jajkami doprawionymi solą, pieprzem i wymieszanymi w śmietanie i mące. Tak przygotowane ciasto ponownie włóż do piekarnika i
piecz w 180 °C przez około 40 minut.