info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Quiche

Przepisy
18.02.2024
Chrupiąca tarta w białej formie do pieczenia z falistym brzegiem. Na tarcie leży gałązka rozmarynu. Przed formą znajduje się beżowa ściereczka kuchenna i jeden odkrojony kawałek tarty. Za formą po prawej beżowa rękawica kuchenna, a po lewej dwa jajka.
 

Ciasto:

• 250 g mąki tortowej
• 220 g masła
• 5 g soli
• 125 g skrobii kukurydzianej
• 1 jajko
• 60 ml zimnej wody
• 1/2 łyżki białego octu winnego

Nadzienie:

• 250 ml śmietanki 33%
• 200 g wędzonego boczku
• 200 g sera Gruyere lub cheddar
• 10 ml oleju
• 2 cebule
• 5 jajek
• garść liści szpinaku
• sól, pieprz
• fasola do uformowania ciasta
• 20 g mąki tortowej

Miękkie masło utrzyj z solą, dodaj skrobię, ocet, wodę i wszystko wymieszaj. Stopniowo wmieszaj mąkę i wyrób ciasto, a następnie zapakuj do folii spożywczej i odstaw do lodówki, aby stwardniało na dwie godziny, a najlepiej do następnego dnia. Pokrój drobno cebulę, boczek na kostkę i podsmaż je krótko na oleju. Odłoż na bok. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką i włóż do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Nadmiar ciasta odetnij tak, aby przekraczało brzeg formy o około 0,5 cm. Dno nakłuj widelcem, dzięki czemu para będzie lepiej uchodzić podczas pieczenia. Formę z ciastem odłóż na 30 minut do lodówki. Następnie połóż na cieście papier do pieczenia i nasyp suchej fasoli, aby ciasto zachowało kształt. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Wyjmij fasolę, na dno nasyp mniejszą część tartego sera i przez 5 minut zapiekaj w piekarniku. Wyjmij korpus z piekarnika i wypełnij go resztą sera, cebulą, boczkiem, szpinakiem i zalej wszystko jajkami doprawionymi solą, pieprzem i wymieszanymi w śmietanie i mące. Tak przygotowane ciasto ponownie włóż do piekarnika i piecz w  180 °C przez około 40 minut.

Co Ci się przyda?