• Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPuszyste placuszki z gorącym sosem borówkowym

Puszyste placuszki z gorącym sosem borówkowym

Przepisy
16.08.2024
 

Składniki na 8 placuszków:

  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 100 do 120 g mąki tortowej
  • 40 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Żółtka wymieszaj z cukrem i śmietaną, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz mocno ubitą pianę z białek. Smaż w patelni z wgłębieniami z odrobiną oleju z obu stron, aż osiągną złotą barwę. Jeszcze ciepłe posyp cukrem.
 

Na sos borówkowy:

  • 200 g borówek
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 ml wody
  • sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień lub temperaturę i pozostaw lekko się gotujące na kolejne 10 minut.
 

Mogą Ci się przydać: