Składniki na 8 placuszków:
- 250 g kwaśnej śmietany
- 100 do 120 g mąki tortowej
- 40 g drobnego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Żółtka wymieszaj z cukrem i śmietaną, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz mocno ubitą pianę z białek. Smaż w patelni z wgłębieniami z odrobiną oleju z obu stron, aż osiągną złotą barwę. Jeszcze ciepłe posyp cukrem.
Na sos borówkowy:
- 200 g borówek
- 50 g drobnego cukru
- 50 ml wody
- sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień lub temperaturę i pozostaw lekko się gotujące na kolejne 10 minut.
Mogą Ci się przydać: