Żywność przygotowana w domu jest nie tylko zdrowsza i smaczniejsza, ale także będzie Cię kosztować o wiele mniej, niż ta kupna. Dlatego naucz się przygotowywać wiele potraw w domu z pomocą naszych akcesoriów, a za zaoszczędzone pieniądze kup sobie na przykład coś, na co od dawna masz ochotę ;-)
Chleb tostowy z ceramicznej formy ma chrupiącą skórkę i doskonałą konsystencję
Przygotujesz w niej nie tylko wspaniale smakujący i doskonale wypieczony chleb tostowy, ale także słodki chlebek bananowy i inne pyszności. Pokrywa formy ceramicznej została wyposażona w wypustki, które odcisną w górnej części pieczywa wzór ułatwiający krojenie kromek o identycznej grubości. Co więcej, glazura ma naturalne właściwości antyadhezyjne i dlatego upieczony chleb łatwo wyjmiesz z formy.
Teraz każdy będzie mógł zrobić własny świeży ser ;-)
Smaczny, pożywny i zdrowy. Taki jest klasyczny świeży ser. Zrobić go samemu to nic trudnego - ze sprytnym zestawem zdrowe śniadanie czy kolację będzie mógł przygotować naprawdę każdy! Do sera możesz dodać przyprawy, świeże zioła, orzechy lub zamarynować go w słonej zalewie.
PRZEPIS NA ŚWIEŻY SER LUB "FROMAGE FRAIS"Świeże sery mają przewagę nad dojrzewającymi w tym, że są gotowe w parę chwil, nie dojrzewają, a przynajmniej bardzo krótko, i dlatego możesz się nimi delektować niemal od razu. Szybkie spożycie jest nawet wymagane, ponieważ naturalne sery zawierają duże ilości wody i jeśli nie przedłużysz ich trwałości ich posoleniem, uwędzeniem czy zamarynowaniem, będą odpowiednie do spożycia tylko przez krótki czas. Byłaby to wielka szkoda, ponieważ dostarczają organizmowi niezbędnego białka, magnezu, niektórych pierwiastków śladowych, na przykład jodu, a także witaminy A, D i E.
Będziesz potrzebować jedynie:• 2 l świeżego pełnotłustego mleka
• 80 ml świeżego soku z cytryny jako podpuszczkę
• zioła do smaku • 1 łyżeczka soli
Aby spasteryzować mleko, ogrzej je do 92 °C, temperatury pomoże Ci przypilnować
Termometr cyfrowy ACCURA. Odstaw mleko, dodaj podpuszczkę, delikatnie przemieszaj i odłóż na 30 minut. Następnie przecedź przez drobne sitko, pozwól odkapać zebranemu skrzepowi, posól i przypraw drobno posiekanymi ziołami. Wyłóż cedzak płótnem, włóż do naczynia, przełóż skrzep do płótna i wyrównaj za pomocą tłoka. Za pomocą sprężyny dociśnij i zamknij naczynie. Pozostaw ser do sprasowania na około godzinę w temperaturze pokojowej, następnie przełóż na 2 godziny do lodówki do schodzenia.
NASZA WSKAZÓWKA: Popuść wodze fantazji i następnym razem zamiast ziół dodaj do skrzepu orzechy lub suszone pomidory. Dzięki temu Twój ser za każdym razem zyska nowy smak.
Co jeszcze może się przydać?