Do szybkiego przygotowywania potraw grill kontaktowy wykorzystuje połączenie płyt grzejnych i ciśnienia. Jest to bardzo wszechstronny pomocnik kuchenny, który pomoże przygotować wszystko od ryb po mięso i warzywa. Ponieważ zużywa bardzo mało oleju, obiady i kolacje są znacznie zdrowsze.
Grill kontaktowy jest powszechnie używany w restauracjach i bistrach, ale ma również niezastąpione miejsce w wielu domach. Przygotowaliśmy szybkie i smaczne przepisyna potrawy z grilla kontaktowego. Zainspiruj się.
Grill kontaktowy PRESIDENT
Zanim zaczniesz gotować, poznaj nasz elektryczny grill kontaktowy. A konkretnie grill kontaktowy PRESIDENT, który może przyrządzać tosty i panini, grillowane ryby oraz owoce morza, wysokie steki i soczyste warzywa. Może opiekać z obu stron, ale poradzi sobie również z klasycznym grillowaniem w stylu barbecue. Wystarczy otworzyć grill, aby uzyskać podwójną powierzchnię grillowania.
Płyty grillowe posiadają powłokę zapobiegającą przywieraniu i są całkowicie zdejmowane, co docenisz podczas czyszczenia grilla. Oczywiście nie zabrakło również pojemnika na sos i tłuszcz.
Grillowany halibut z masłem bazyliowo-szalotkowym
Składniki:
1 i 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
1 duża grubo posiekana szalotka
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
170 g filetu z halibuta
oliwa z oliwek extra virgin
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Bazylię i szalotkę drobno posiekaj. Możesz do tego użyć siekacza strunowego HANDY. Do miski z bazylią i szalotką dodaj 2 łyżki masła i mieszaj, dopóki wszystkie składniki się nie połączą. Na koniec wmieszaj do masła skórkę z cytryny i dopraw je szczyptą soli.
Rozłóż grill kontaktowy do grillowania barbecue i rozgrzej go. Natrzyj filety rybne z obus stron oliwą z oliwek i dopraw je odrobiną soli i pieprzu. Grilluj halibuta z każdej strony przez około 4 minuty.
Następnie przełóż filety na talerz i posmaruj je bazyliowo-szalotkowym masłem.
Grillowane kotlety wieprzowe z sosem sojowym
Składniki:
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki octu ryżowego
2 łyżki cukru trzcinowego
4 kotlety wieprzowego z kością o grubości około 1,2 cm
szczypta soli
delikatne zioła (na przykład mięta i kolendra)
pokrojone papryczki jalapeños
Sposób przygotowania:
W małej szklanej misce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier trzcinowy.
Nakłuj widelcem kotlety wieprzowe i włóż je do zamykanego woreczka próżniowego. Dodaj do niego połowę marynaty, a następnie zamknij woreczek i delikatnie wymasuj go w dłoniach tak, aby marynata dotarła do kotletów ze wszystkich stron. Pozostałą marynatę odłóż na później.
Pozostaw kotlety na przynajmniej 10 minut lub włóż je do lodówki na 24 godziny.
Przygotuj grill kontaktowy. Wyjmij kotlety wieprzowe z marynaty, delikatnie je posól i połóż na grillu. Co jakiś czas je sprawdzaj i w razie potrzeby dolewaj do nich pozostałą marynatę do momentu, aż będą dopieczone (około 6 do 8 minut).
Bezpośrednio przed podaniem posyp mięso delikatnymi ziołami i papryczkami jalapeños.
Soczysty kurczak z grilla
Składniki na przyprawę barbecue:
1/4 szklanki wędzonej papryki
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki chili
2 lyżeczki suszonego czosnku
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Składniki na udka z kurczaka:
12 udek z kurczaka ze skórą i kośćmi
skórka i sok z 2 cytryn
4 łyżeczki soli
5 łyżek przyprawy do grillowania
1 łyżka oleju
1 mała drobno pokrojna cebula
3 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki cukru trzcinowego
3/4 szklanki keczupu
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki czarnej melasy
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka ostrego sosu
1 łyżka sosu Worcester
Przygotowanie przyprawy barbecue:
W małej misce wymieszaj paprykę, cukier, chili, suszony czosnek i pieprz cayenne. Przygotuj około 1/2 szklanki takiej przyprawy.
Sposób przygotowania kurczaka:
W dużej misce wymieszej udka z kurczaka z sokiem i skórką z cytryny. Udka posól, przypraw 4 łyżkami przygotowanej przyprawy barbecue, a na koniec przykryj je i odłóż na co najmniej 2 godziny do lodówki.
W średniej wielkości garnku rozgrzej olej. Przyrumień na nim cebulę i czosnek. Po około 3 minutach dodaj do garnka cukier trzcinowy i ciągle mieszając gotuj, aż cukier zciemnieje.
Dosyp do garnka jeszcze 1 łyżkę przyprawy barbecue. Jak tylko zacznie pachnieć, dodaj do garnka keczup i delikatnie go podgotuj. Na koniec do przygotowywanego sosu dodaj ocet, melasę, musztardę, ostry sos i sos Worcester. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj ciągle mieszając przez około 3 minuty.
Jak tylko sos będzie ugotowany, pozostaw go na 5 minut do ostygnięcia, przełóż go do miksera i zmiksuj na gładko.
Przygotuj grill kontaktowy Tescoma i rozłóż udka kurczaka na jego powierzchni. Upiecz je dokładnie i podawaj na przykład z grillowanymi warzywami lub sałatką.
Panini z prosciutto i serem
Składniki:
3 łyżki musztardy
4 szt. panini przekrojonych na pół
12 cienkich plasterków prosciutto
6 plastrów sera provolone
2 konserwowe czerwone papryki pokrojone w paski
2 szklanki świeżych liści bazylii
oliwa z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania:
Panini przekrój na pół i za każdym razem na jedną stronę nakładak równomierną warstwę musztardy. Pokrój plasterki prosciutto na kilka części i połóż je na musztardzie. Następnie każdy plaster sera przekrój na pół i połóż go na prosciutto. Na szynce rozłóż paprykę i listki bazylii, a na koniec przykryj górną połową panini.
Z obu stron natrzyj panini oliwą z oliwek i włóż je do grilla kontaktowego. Jak tylko rozpuści się ser, przełóż panini na talerz, przekrój je na pół i podawaj ciepłe.
Podobają Ci się przepisy na potrawy z grilla kontaktowego, które dla Ciebie przygotowaliśmy? Obejrzyj film, w którym przedstawiamy nasz grill kontaktowy. Być może zechcesz wymienić swój stary grill na nowy.