• Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPolenta z grzybami balsamico

Polenta z grzybami balsamico

Przepisy
31.07.2024
 

Przygotuj:

  • 250 g polenty
  • 1 l bulionu
  • 100 g masła
  • 60 g parmezanu
  • 200 g sera Taleggio
  • 2 szalotki
  • 250 g grzybów
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do gotującego się bulionu wsyp pomału polentę i mieszaj ją w taki sposób, aby zaczęła odchodzić od ścian naczynia (postępuj według instrukcji na opakowaniu). Wmieszaj połowę masła, parmezan, sól i pieprz. Włóż mieszankę do brytfanny z papierem do pieczenia, rozetrzyj ją na wysokość 2 cm i pozostaw do wystygnięcia, aż zgęstnieje. W patelni na oleju zeszklij drobno pokrojoną szalotkę. Oczyszczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki dodaj do szalotki, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj cukier, ocet balsamiczny i stale mieszając redukuj objętość przez około 2 minuty. Dolej wino, odparuj alkohol i odstaw patelnię na bok. Po chwili dodaj pozostałe zimne masło pokrojone na kawałki i dobrze wymieszaj. Polentę pokrój na porcje podobnej wielkości i podpiecz je na patelni, aż się przyrumienią. Każdą porcję przykryj plasterkiem sera Taleggio i piecz w piekarniku w trybie „grill“ przez około 4 minuty. Dodaj grzybową mieszankę i ozdób porcje świeżym tymiankiem lub natką pietruszki o gładkich listkach.

WSKAZÓWKA: Polentę możesz podawać również ze świeżą rukolą.
 

Czego możesz potrzebować: