W mniejszym rondelku podgrzej mleko i dodaj cukier, aby się rozpuścił. Mleko nie może się zagotować, w odpowiednim momencie wyłącz podgrzewanie, dodaj masło, a gdy się rozpuści mielony kardamon.
W misce wymieszaj przesianą mąkę, sól i suszone drożdże. Do mąki wlej schłodzoną mieszankę mleka i dodaj jajka. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż do miski z ogrzewaczem wysmarowanej olejem i pozostaw do wyrośnięcia, aż pokrywa wybrzuszy się (około 30
minut).
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotuj nadzienie, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Rozwałkuj ciasto bez pęcherzyków powietrza na oprószonej mąką stolnicy, uformuj bochenek i podziel go na 4 równe części. Każdą z części rozwałkuj na okrąg, przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wytnij radełkiem okrąg. Stopniowo rozprowadź nadzienie na pierwszych trzech płatach, ułóż jeden na drugim, a na koniec przykryj czwartym płatem bez nadzienia. Na środku okręgu ustaw szklankę, na początku rozkrój w cieście 4 promienie, następnie podziel je na połowy i jeszcze na kolejne połowy, aż pojawi się 16 takich samych promieni.
Zaplatanie: za każdym razem podnieś dwa sąsiednie promienie i skręć je do siebie, a końce połącz. Uplecioną śnieżynkę przykryj i pozostaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu posmaruj roztopionym masłem.