Czy wiesz, że… bataty, czasem nazywane słodkimi ziemniakami, nie mają biologicznie nic wspólnego z ziemniakiem? Jest to roślina tropikalna, która do Europy dotarła prawie 100 lat przed ziemniakami. Jednakże przypomina kształtem ziemniaka i nie tylko dlatego doskonale nadaje się do placków ;-). Zerknij na przepis:
Będziesz potrzebować
- 200 g słodkich ziemniaków (batatów),
- 100 g cukinii,
- 50 g tartego cheddara,
- 1 jajko,
- 60 g mąki z cieciorki,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- sól, suszona papryczka chili do smaku,
- olej do smażenia,
- posiekane liście kolendry
Dip: jogurt, starty czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz
Zetrzyj grubo bataty i cukinię, posól i wyciśnij z nich jak najwięcej cieczy. Dodaj starty cheddar, jajko, mąkę z cieciorki, mieloną kolendrę oraz papryczki chili i dobrze wymieszaj, dosól do smaku. Ukształtuj małe placuszki i smaż je na patelni z odrobiną oleju, aż się przyrumienią. Podawaj z czosnkowym dipem jako przystawki.