W
misce wymieszaj mąkę, 100 g cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. W ciepłej misce rozpuść rozdrobnione drożdże. Do sypkiej mieszanki w misce dodaj 100 g rozpuszczonego masła, jajka i drożdże z mlekiem. Wypracuj gładkie ciasto, przykryj je ściereczką i pzostaw do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez
około 45 minut.
Do
głębokiej blachy (idealnie w rozmiarze 28 × 40 cm) posmarowanej masłem włóż ciasto i rozciągnij do brzegów. Na cieście rozłóż blisko siebie śliwki i delikatnie dociśnij je do ciasta. Przykryj placek ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wymieszaj cynamon z 70 g cukru i równomiernie posyp placek. Przygotuj kruszonkę, posyp nią placek i piecz w piekarniku rozgrzanym do
175°C przez około 30 minut.