info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPlacek ze śliwkami Zwetschgendatschi

Placek ze śliwkami Zwetschgendatschi

Przepisy
3.10.2024
 

Będziesz potrzebować:

• 500 g mąki krupczatki
• 100 g masła
• 100 g + 70 g drobnego cukru
• 42 g świeżych drożdży
• 10 g cukru waniliowego
• 250 ml mleka
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1 jajko
• 1 kg śliwek, pozbawionych pestek i przepołowionych
• sól

na kruszonkę:
• 200 g mąki krupczatki
• 80 g schłodzonego masła
• 80 g drobnego cukru

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mąkę, 100 g cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. W ciepłej misce rozpuść rozdrobnione drożdże. Do sypkiej mieszanki w misce dodaj 100 g rozpuszczonego masła, jajka i drożdże z mlekiem. Wypracuj gładkie ciasto, przykryj je ściereczką i pzostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 45 minut.
Do głębokiej blachy (idealnie w rozmiarze 28 × 40 cm) posmarowanej masłem włóż ciasto i rozciągnij do brzegów. Na cieście rozłóż blisko siebie śliwki i delikatnie dociśnij je do ciasta. Przykryj placek ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wymieszaj cynamon z 70 g cukru i równomiernie posyp placek. Przygotuj kruszonkę, posyp nią placek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 30 minut.
 

W przygotowaniu pomogą Ci: