info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Pistacjowe ule

Przepisy
15.11.2024
Zrób wrażenie na gościach dzięki zielonym ulom. Przyciągają wzrok, świetnie smakują i mają jedną wielką zaletę: możesz je przygotować z resztek wypieków. Do ciasta można użyć nieudanych lub połamanych kruchych ciasteczek.
 
Przepis na około 35 sztuk
 

Składniki na ule:

  • 270 g kruchego ciasta
  • 100 g cukru pudru + do wysypania foremek
  • 70 g miękkiego masła
  • 50 g gotowej pasty pistacjowej
  • 40 g rozdrobnionych pistacji
  • 1 łyżka mleka

Na nadzienie:

  • 75 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżki likieru jajecznego
  • 1 łyżeczka pasty pistacjowej + do posmarowania uli
  • rozdrobnione pistacje do posypania uli
Kruche ciasto rozmiksuj z cukrem aż do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaj miękkie masło, pastę pistacjową, mleko oraz pistacje rozdrobnione w moździerzu. Wyrób ciasto i umieść je na godzinę w lodówce do schłodzenia. Formuj ule przy pomocy foremki wysypanej cukrem pudrem, odłóż na stojak i pozostaw do schłodzenia. Wszystkie składniki na nadzienie zmieszaj i przygotuj gładki krem. Za pomocą woreczka do zdobienia napełnij ule i zamknij je kółeczkiem kruchego ciasta. Pozostaw do schłodzenia, następnie posmaruj ule pistacjową pastą i posyp rozdrobnionymi pistacjami.
 

Co Ci się przyda: