Zrób wrażenie na gościach dzięki zielonym ulom. Przyciągają wzrok, świetnie smakują i mają jedną wielką zaletę: możesz je przygotować z resztek wypieków. Do ciasta można użyć nieudanych lub połamanych kruchych ciasteczek.
Przepis na około 35 sztuk
Składniki na ule:
- 270 g kruchego ciasta
- 100 g cukru pudru + do wysypania foremek
- 70 g miękkiego masła
- 50 g gotowej pasty pistacjowej
- 40 g rozdrobnionych pistacji
- 1 łyżka mleka
Kruche ciasto rozmiksuj z cukrem aż do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaj miękkie masło, pastę pistacjową, mleko oraz pistacje rozdrobnione w
moździerzu. Wyrób ciasto i umieść je na godzinę w lodówce do schłodzenia. Formuj ule przy pomocy
foremki wysypanej cukrem pudrem, odłóż na
stojak i pozostaw do schłodzenia. Wszystkie składniki na nadzienie zmieszaj i przygotuj gładki krem. Za pomocą woreczka do zdobienia napełnij ule i zamknij je kółeczkiem kruchego ciasta. Pozostaw do schłodzenia, następnie posmaruj ule pistacjową pastą i posyp rozdrobnionymi pistacjami.