• Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPikantny węgierski tokań

Pikantny węgierski tokań

Przepisy
4.10.2024
 

Będziesz potrzebować:

  • 1200 g wołowego mięsa z tylnych ćwierci
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • 140 g przecieru pomidorowego
  • 60 g smalcu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, chili do smaku
Zezłoć cebulę na tłuszczu, dodaj pokrojone w cienkie paseczki i doprawione solą oraz pieprzem mięso i dokładnie opiecz je ze wszystkich stron. Dolej wino i duś w niskiej temperaturze do miękkości. Wmieszaj przecier, pomidory, czosnek i duś do miękkości. Potrawa ma mieć gęsty sos, który powstanie, kiedy odparuje z niej płyn. Do prawdziwego tokania nie dodaje się papryki, ale zazwyczaj doprawia się go papryczką chili.
 

Przydadzą Ci się: