Urodziny, imieniny, śluby, rocznice i przyjęcia z różnych innych okazji. Na każdym główną rolę w menu odgrywa tort – okrągły, kwadratowy, piętrowy, pieczony i przygotowywany na zimno, z nieskończoną ilością przeróżnych składników i dodatków. Nic dziwnego – puszyste, rozpływające się w ustach torty uwielbiają wszyscy. Upiec i pięknie ozdobić tort może właściwie każdy. Przy pomocy odpowiednich akcesoriów, poradzisz sobie z tym wystawnym deserem raz, dwa!
Zaopatrz się w te, których jeszcze Ci brakuje i ciesz się podziwem nie tylko wśród członków swojej rodziny. Jeśli nie masz sprawdzonego przepisu, zerknij na jedyny w swoim rodzaju legendarny, nietuzinkowy, niedościgniony ideał - tort bezę Pavlovej z mascarpone, kokosem i wiśniami:
Czego będziesz potrzebować: 300 g wydrylowanych wiśni 400 ml śmietany 36% 250 g mascarpone 170 g drobnego cukru 50 ml likieru wiśniowego 3 jajka 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie: Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka i ½ cukru lekko ubij, dodaj resztę cukru, skrobię, ocet i ubij na sztywną pianę. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie umieść 3 równe porcje piany. Piecz ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 °C. Upieczone korpusy są kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Pozostaw do wystudzenia. Kiedy blaty całkowicie wystygną posmaruj je równomiernie ubitą śmietaną. Następnie na warstwie śmietany rozmieść kilka wiśni na obwodzie. Na środek każdej warstwy wyłóż resztę wiśni wymieszanych z ubitym serkiem mascarpone i odrobiną likieru. Na końcu ułóż blaty jeden na drugim i wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem całość polej delikatnie wiśniowym likierem i ozdób według swojego pomysłu.