info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPieczemy i ozdabiamy wielkanocnego baranka

Pieczemy i ozdabiamy wielkanocnego baranka

Przepisy
13.03.2024
W tym roku chcesz upiec naprawdę doskonałego wielkanocnego baranka? Wystarczy, że będziesz mieć wytrzymałą ceramiczną formę ukształtowaną z dbałością o szczegóły – dzięki niej Twój własnoręcznie upieczony baranek będzie wyglądać jak prawdziwy.

Forma na baranka z perfekcyjnie ukształtowanymi detalami

Dlaczego tej formy nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni? Wyróżnia się filigranowymi, dopracowanymi detalami, które gwarantują, że finalny wypiek będzie mieć przepięknie uformowaną głowę z rogami oraz wiarygodnie oddane owcze runo. Dzieki temu kształty baranka będą łatwo rozpoznawalne nawet, jeśli zdecydujesz się ozdobić go polewą.
Forma ceramiczna baranek DELÍCIA

Ceramiczna forma, która przetrwa pokolenia

Formę sprzedajemy w opakowaniu z wysokiej jakości grubej tektury, w której możesz ją bezpiecznie przechowywać przez wiele lat. Baranek zostanie w Twojej rodzinie przez długi czas, będzie przekazywany z pokolenia na pokolenie niczym cenne srebrne sztućce. A ponieważ forma jest przepiękna również z zewnątrz, możesz jej używać przez cały rok jako rustykalną ozdobę Twojej kuchni i znaleźć dla niej dostojne miejsce, na przykład na półce obok talerzy od babci.
Formę można myć w zmywarce, a poniższy sprawdzony przepis znajdziesz również w opakowaniu.
Forma ceramiczna baranek DELÍCIA

Przepis na wielkanocnego baranka jak ze snów

Składniki:
  • 200 g cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • piana ubita z 4 białek
  • 240 g mąki tortowej
  • masło do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
  1. Cukier, jajka, żółtka, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny ubij na puszystą masę, wmieszaj do niej mąkę i na koniec pianę z białek.
  2. Formę spryskaj olejem do form do pieczenia DELÍCIA lub natłuść jadalnym tłuszczem i wysyp mąką.
  3. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
  4. Gotowego baranka wyjmij z formy i po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Wskazówka: Jeśli po upieczeniu baranka nie da się wyjąć z formy, przykryj go na ok. 10 minut wilgotną ścierką i ponów próbę.

Ozdabianie baranka

Baranka możesz udekorować na przykład rozpuszczoną czekoladą lub ozdobić cukrową polewą. Możesz też ozdobić go całymi czy zmielonymi orzechami lub drażetkami.

Jak przygotować polewę cukrową

Za pomocą ubijaka ubij białka z przesianym cukrem pudrem. Ilość cukru zależy od wielkości białek, dlatego dosypuj go stopniowo, aż masa zgęstnieje. Gotowa polewa nie może cieknąć, powinna się jedynie „ciągnąć”.

Przydadzą Ci się: